Nika Tcaci: „…dorința de a-ți învăța copilul să vorbească românește, odată stabiliți într-o altă țară, cu trecerea timpului și a distanței, se mai potolește…”

În spatele proiect „Vorbește cu Nika românește” stă o Nika pe care o admiri. Stilată, rafinată. O adevărată Jaqeline Kennedy. A apărut în mediul online brusc și memorabil! I-am ascultat live-urile cu mămici de-ale noastre de prin toată lumea, după care i-am cunoscut și talentele pedagogice, atunci când făcea lecții de română cu copiii diasporei. Datorită ei, copiii noștri „aruncați” prin toată lumea știu despre Făt-Frumos, baba Odochia, Ion Druță și Ion Creangă și încă multe altele…

M-am întrebat dacă are și ea personal vreo femeie pe care o admiră? Sau poate mai multe…? Este pasionată de biografiile tuturor femeilor. Sărbătorește. Rebele… Și cele care au grijă de putere, hotărâre și curaj într-o lume dominată de bărbați. Prezența lor a avut un impact imens asupra societăților. Ea rămâne a fi surprinsă de fiecare destin. ..

● Nefertiti, e “frumoasa care, iată, vine” , stăpâna Egiptului de Jos și de Sus.
● Cleopatra, regină și faraon, ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt.
● Roxelana, Anastasia Lisowska, fiica unui preot ortodox ucrainean din Galiția ruteană adusă la haremul sultanului și devine singura soție legitimă a lui Soliman.
● Maria din Mangop, pioasa doamna a Moldovei, moștenitoarea pe linie directă a întemeietorului principatului bizantin din Crimeea, a doua soție a voievodului Ștefan cel Mare.
● Ecaterina cea Mare, născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, femeia genială care a înfăptuit o uriașă opera națională, economică și culturală.
● Natalia Keșcu-Obrenovici, basarabeanca de la tronul Serbiei.
● Elena Lazo Luzghin, președinta Ligii Femeilor din Basarabia.
● Natalia Dadiani, principesa care a promovat educația în rândul femeilor.
● Elena Alistar, femeia care a votat Unirea în Sfatul Țării.
● Regina Maria, cea mai bună femeie diplomată cu România în gând, inimă, suflet.
● Maria Cebotari, cea mai mare soprană de operă în anii 1930-1940.
● Eugenia Crușevan, prima avocată din Basarabia.
● Nadia Russo, prima moldoveancă aviatoare.
● Natalia Gheorghiu, medic pediatru, fondatoarea chirurgiei pediatrie din Moldova Sovietică.
● Diana, prințesa de Wales, numită și Prințesa inimilor.
● Maria Bieșu, cea mai bună Cio-Cio-San.
● Valentina Nafornița, în prezent vocea de aur a Moldovei.

Suntem fragile, romantice, dar în același timp puternice, unice… Să ne îmbrățișăm autenticitatea și să ne sprijinim reciproc. Într-o lume în care competiția poate fi acerbă, să nu motivem și să încurajăm alte femei este esențial pentru a construi o comunitate puternică și pentru a aduce schimbări pozitive în lume. Să ne îndeplinim misiunea noastră pe acest pământ, de a CREA…

Cine este Nika Tcaci?!

Sunt… creatoare, educatoare, bucătăreasă, medic, arhitect, avocat, psiholog, învățătoare, spălătoreasă, grădinăreasă, vânzătoare, contabilă, administratoare, zugrav, dădacă, croitoreasă, patiser, șofer, bibliotecară, vânzătoare, alpinist, medic veterinar, frizeriță , florăreasă, fotograf, designer, stilist, cosmetolog, deci MAMA INFINIT…

Ai brusc expus. Cel puțin eu așa te-am cunoscut eu…

Spre acest proiect mers involuntar, fiind întotdeauna printre copii, însă pandemia mi-a arătat o altă modalitate – de a fi prezentată și în casa lor, oriunde ar fi în lume.

Cine era Nika de acum 10 ani?

Era o învățătoare cu mai multă experiență, fondatoarea revistei pentru copii ” Dincolo de curcubeu ”, formator și mentor în Programul educațional alternativ de studii Pas cu Pas ,
metodist al Programului educațional Pas cu pas, ghid de turism, soție și mămică de băiat.

Dar cea de acum 20?

Nika acum 20 de ani era o învățătoare de clasele primare, dedicată copiilor din Chișinău.

Care a fost parcursul tău, în cei peste 40 de ani, ca să ajungi femeia de azi?

Studii USM, facultatea de limbă și literatura română, ASEM Turism și servicii hotelier, intuiție, pasiune și vorba bunicii pe care am prins-o de mică – Doamne, ridică omul care a căzut, luminează paşii celui care nu ştie încotro trebuie să meargă, mângâie sufletul cuprins de întristare, șterge lacrima celui care plânge…

În ce țară ești stabilită?

Dintotdeauna am crezut că soțul va reveni în țară și niciodată nu am bănuit că eu voi părăsi Moldova. Pandemia și războiul din țara vecină au modificat radical planurile noastre. Acum suntem stabiliți în Italia. Visul despre Dolce far niente devine realitate.

Și tot aici la subiect – în ce condiții ai reveni în Moldova?

Vremurile sunt atât de schimbătoare, încât acum cu mare grijă fac planuri de lungă durată. Nu există momentan circumstanțe pentru a reveni.

Un gând? O idee de afacere? O ambiție? De la ce a pornit proiectul?

Proiectul a pornit în pandemie când o prietenă m-a rugat să fac câteva ore de română cu nepoțelul ei. Am pornit un proiect online în timpul în care multe familii se arătau nesatisfăcute de lecțiile online. Am început a îmblânzi acest monstru, ONLINE, inițial din curiozitate, apoi prin efort, ambiție și multă pasiune, toate împletite cu experiența mea de peste 20 de ani de predare, iar experiența face diferența.

Franța, Germania, Italia, Marea Britanie – sunt țări care nu mai miră pe nimeni, dacă e să vorbim despre moldoveni emigrați. Care sunt țările care ne-au „furat” cetățenii și care la auzul lor, ridici sprânceana a mirare.

Sunt circa 24 milioane de români pe mapamond. Și totuși rămân plăcut surprinsă când discut cu familii din Turcia, Vietnam, China, Australia, SUA, Canada.

„Vorbește cu Nika românește” a pornit ca un proiect focusat pe mame. Dar eu te-am cunoscut prin intermediul lecțiilor pe care le făceai cu copiii, inclusiv cu al meu…

„Vorbește cu Nika românește” a pornit cu studierea limbii române de către copii, iar LIVE „Cu româna prin lume” a demarat ca rezultat al interacțiunilor mele cu familiile din diasporă. Accentul este pe elevi, sunt din ce în ce mai mulți și sunt în căutare de un format care ar mulțumi pe toți – elevi, părinți, pe mine, dar și ar avea un mai mare randament de învățare și comunicare în limba română.

Vei păstra formatul? Cele mai mari provocări ….

Un lucru a rămas nespus: Mâine nu e târziu, mâine e mai dificil. E important să ai în vedere că dorința de a-ți învață copilul să vorbească românește fiind stabiliți într-o altă țară, cu trecerea timpului și a distanței, se mai potolește… Din discuțiile cu cele peste 200 de familii din diasporă am sesizat principale 𝒕𝒓𝒆𝒊 𝒎𝒐𝒕𝒊𝒗𝒆 pentru care conaționalii noștri continuă să vorbească limba maternă – limba română, fiind departe de țara de origine.

Comunicarea cu familia și rudele. E un mod de a întări legăturile familiale și de a păstra conexiunea cu cei apropiați. Sunt necesare ca aerul atunci când revin pe meleagurile natale.

Legăturile cu rădăcinile și identitatea culturală. Limba maternă este o parte fundamentală a identității și a conexiunii cu cultura și tradițiile noastre. Zeamă, sarmale, cumetrie, nuntă, Crăciun, ouă roșii… sunt prezente în familie, evenimente, sărbători, comunitatea de români. Astfel le explică copiilor mai ușor cine sunt.

Oportunități profesionale și personale extinse. Limba maternă dezvoltă nevoia de apartenență, abilități de comunicare… evident, deschide uși în domeniul afacerilor internaționale și poate facilita interacțiunea cu comunitățile și mediile de afaceri din țara ta.

Dacă e să vorbim în cifre, câți copii au trecut prin școala ta?

Aș vrea să-ți spun câteva lucruri poate despre care știi sau nu știi, nu bănuiești, nu crezi , nu te-au interesat, nu ți-au picat în cale. Îți las aici câteva.

De doi ani ne vedem cu dor nemărginit. Și vin neobosită cu… „apă vie”, „fir de iarbă”, „fluierul fermecat”, „soarele și luna”, „Guguță și Făt-Frumos” în casa ta, prin lume, „de după mări și țări”, „că de n-ar fi nu s-ar povesti”… În cifre, proiectul „Vorbește cu Nika românește” arată cam așa: peste 1000 de ore, peste 300 de copii, peste 200 de familii, peste 200 de istorii, 29 de interviuri, 4 cursuri – Ce mai fac poveștile, ABCdor, Plus Româna; ABCdaruri, 3 maratoane gratuite, peste 160 de participanți, un milion de provocări împletite cu oportunități.

Care sunt concluziile pe care ți le-ai făcut după aproximativ doi ani de proiect?

Trăiesc viața simplu pentru ca bucuriile să-mi fie mari… Știut lucru, valorile se transmit prin tradiții, prin cultură, prin educație. Am întâlnit atâtea familii cu valori naționale bine setate, care știu să păstreze și transmită urmașilor datina de unde se trag. „Atâta, fiule, către tine zic, caută și tu de spune străinilor că ești rudă cu firul ierbii verzi, nepot de ciocârlie și văr primar cu ciupercile. Nu te simți străin oriunde ai fi!” Mândră de ei! Bucuroasă pentru copii!

Copiii din diasporă, cum îi vezi pe ei? Mai ales că ai o experiență de lucru și cu cei de-acasă?Stabilit într-o altă țară, vorbește 2-3 limbi, dar nu poate răspunde fluent în limba română

… prima impresie este și adesea înșelătoare. Copiii ne învață des pe noi, adulții, lucruri pe care fie le-am uitat, le ignorăm, fie nu înțelegem adevărata valoare pentru puiul de om. Sunt uimită de înțelepciunea și perspectiva lor pură și nealterată. Am interacționat cu mii de copii pe parcursul activității mele didactice. Uite câteva pe care le-am învățat de la micii vizionari cu exemple din clasa digitală.

Cum să fiu mereu curioasă! Curiozitatea îmi alimentează setea de cunoaștere. Așadar, mă inspir să întreb mereu, să explorez și să caut răspunsuri.
– Nika, azi putem merge în India?
– De ce, Max?
Asta după ce lecția trecută ne-am plimbat printre pinguini.
– Am privit pe Netflix că elefanții au nevoie de ajutor!
– Fii drăguț, Max, ai putea să-mi spui din timp unde ai vrea să călătorim la lecția viitoare?
– Oare poți știe de azi cine va avea nevoie de ajutor mâine?

Cum să-mi redescopăr creativitatea? Las imaginația să zboare și să găsesc modalități noi și neconvenționale de a rezolva problemele și de a aborda situațiile de zi cu zi. Prin joc și experimentare, ei mă inspiră să fiu creativă și mă surprind cu soluții inovatoare.
– Nika, tu ce mașină ai? mă întreabă Marius.
– Nu am mașină.
– Tu ai avion?

Cum să trăiesc în prezent! Am observat cât de bine copiii trăiesc în prezent, bucurându-se de fiecare clipă. Am învățat de la ei să fiu cu adevărat prezentă în activitățile mele zilnice. Îmi amintesc mereu să savurez fiecare experiență cu toate simțurile și să mă eliberez de grijile și stresul legate de viitor sau trecut.
– Nika, ție îți place ploaia?
– Îmi place ploaia.
– Hai să o privim pe geam!

Cum să-mi păstrez entuziasmul! Pun pasiune în tot ceea ce fac. Învăț de la ei să fiu deschisă la noi provocări și aventuri, abordez fiecare experiență cu un spirit pozitiv și plin de energie.
– Nika, ție îți place vacanța?
– Sigur îmi place.
– Putem de azi să avem vacanță?

Cum să mă bucur de momentele mărunte! Observ și apreciez bucuriile simple ale vieții. Îmi aduc aminte să sărbătoresc fiecare reușită și să mă bucur de fiecare mică realizare în viața mea și în viața lor. Aceste momente mărunte sunt cele care aduc strălucire și fericire în cotidianul uniform modern.
– Nika, am o noutate pentru tine. Am câștigat un nou trofeu la dans sportiv.
Așa începe aproape fiecare lecție de română cu Ana din Germania.
– Mă bucur pentru efortul și succesele tale, Ana! E minunat că dansezi!
– Dansează și tu, Nika!

Cum să mă conectez cu cei din jur! Mă conectez cu ceilalți într-un mod autentic și plin de sinceritate, fără fițe și ierarhie. Încerc mereu să ascult cu atenție, să arăt empatie și să mă implic simplu.
– Copii, cum putem să ne găsim prieteni?
– Hai să ne jucăm! zice David.

Să fiu sinceră. Sinceritatea este darul nativ cu care copiii sunt înzestrați, ar fi bine să-l păstrăm mereu în copilul din noi. Seninătatea, inocența și puritatea lor sunt cu siguranță antidotul stresului, insomniilor și al multor dintre bolile noastre. Întrebările lor, explicațiile și logica celor mici nu încetează să mă surprindă.
– Nika, spune în engleză, please, cum se numește acest animal? (discutam povestea Peștișorul de aur).
– Patrick, nu știu limba engleză, doar româna cunosc.
– Ești profesoară și nu știi engleza?

Care sunt cele mai importante subiecte despre care discuți cu copiii?

Fiecare oră de română începe cu o nouătate, ceilalți cereri și în acest fel susțin interesul copilului, curiozitate, discutăm în plăcere. Această activitate care are temperatură orei de română, iar pe starea de bine se poate construi orice. Elevul care are fluență, poate citi, relata, alege singur sau temă de discuție și pe următorul curs de 10 ore (programului adițional) o cercetează și relatează concluziile. Am vorbit despre Jucării, Orașe, Țări, Muzee, Cărți, Animale, Planete, VIP…

Care sunt reacțiile celor mici? Ce zic ei când aud despre Eminescu, Vieru?

Ca să prindă drag de limba română încep cursul cu prenumele copilului: pronunție în diverse limbi, semnificație, personalități… Apoi ușor trecem și alte nume notorii. Sunt foarte amuzați de prenumele personajelor: Făt-Frumos, Guguță, Bobocel, Prâslea…

Îndemnul de a studia limba maternă este actual mereu, dacă nu vrei să mă crezi pe mine, să vedem ce zic cercetările realizate de lingviști, neurolingviști, psihologi cu referire la studiul limbilor. Copilul tău cu siguranță cunoaște două limbi. Imaginează-ți cum ar lucra mintea copilul tău dacă ar avea fluență și în limba maternă, rezultatul deja cu 40% asigurat prin ADN.

În loc de epilog.

O limbă nu este doar o înșiruire de cuvinte! Ea este vocea mamei, este cântecul de leagăn pe care adoarme copilul, este glasul blajin al bunicii. O înșiruire de emoții și momente numite COPILĂRIE! Iar copiii din familiile bilingve sau care trăiesc în diasporă nu trebuie să fie private de această bucurie – de a vorbi și a simți emoția din ambele limbi.

O convingi pe Nika? Atunci intrați pe link și aflați mai multe detalii. https://vorbesteromaneste.com/ Și da, nu uitați că de noi depinde dacă cei mici vor purta mai departe dragostea de limbă, neam, țară și identitate.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *