Victoria Cebotari, agent de turism în Germania: „Niciodată nu e târziu să te reinventezi din punct de vedere profesional”

Victoria Cebotari este cea mai bună dovadă că dacă ai un pic de ambiție și dorință continuă de creștere și dezvoltare, te poți reinventa din punct de vedere profesional la orice vârstă și în orice țară. Victoria și-a dorit să facă ceea ce a făcut și acasă, adică contabilitate… Dar a acceptat provocarea pe care i-a întins-o viața și la scurt timp a schimbat profesia de contabilă pe cea de agent de turism. Care i-au fost începuturile și cu ce provocări se confruntă pe moment, povestește chiar ea pe îndelete și cu multe detalii. 

Sunt Victoria Cebotari, am 36 ani și m-am născut în Sângerei. Sunt soție și mamă a trei copii, absolventă a Universității de Stat, Facultatea de Economie. În Moldova, am lucrat ca și contabilă în Chișinău și Bălți, dar într-o zi a venit emigrarea în casa noastră… Soțul plecase primul în Germania, se angajase și perspectiva de a sta împreună doar 30 de zile pe an, în timpul concediului, nu-mi surâdea deloc. Soluția a fost să-l urmăm. 

Am venit aici acum șase ani și prima impresie m-a debusolat. Mă întrebam consternată ce-i cu liniștea asta? Ce-i cu tristețea asta? Ce-i cu timpul ăsta posomorât? Oare n-am greșit când am decis să plecăm? Dar, după mai multe încercări eșuate ale soțului de a se stabili în Federația Rusă, în Italia și în Portugalia unicul lucru care mă liniștea era stabilitatea. Și totuși adaptarea mi s-a dat foarte greu. Mă stresa birocrația nemților, programările lor la tot pasul, nu știam limba, nu aveam o locuință închiriată doar pentru noi, copiii nu aveau un loc la școală și la grădiniță. Am putut răsufla ușurată abia peste câteva luni când lucrurile au început să se limpezească, și apoi mai târziu, când aveam diploma cursului de integrare și limbă germană B1 în mână. 

Stând acasă cu cel de-al treilea copil și având deja cunoștințe de B2 după încă un curs de limbă, motivată să mențin germana la nivel de B2 mă înscriam periodic la diferite cursuri oferite de Volkshochschule (VHS – instituție de învățământ destinată educației adulților, oferind cursuri de diverse domenii, de la limbi străine până la informatică și multe altele). Unul din ele s-a nimerit a fi un curs de formare pentru agent de turism (Kundenberatung für Reisebüros) în urma căruia te puteai numi agent turistic (Reisebüromitarbeiter). Și cu toate că înainte să emigrez mi-am promis că altceva decât contabilitate nu-mi doresc să fac în Germania, în timpul cursului a început să-mi dea târcoale gândul: „hmm, destul de interesant! De ce nu..? Ia hai să încerc! Niciodată nu-i târziu să te reinventezi din punct de vedere profesional.”

Despre cursul de formare ca agent de turism

Instruirea a durat trei luni și a costat 2000 euro, costuri pe care le-am suportat eu. Una din condițiile de înscriere a fost cunoașterea avansată a limbii germane, cel puțin B2. O alta – cunoștințe în utilizarea computerului și a programelor specifice domeniului turismului (instrumente de lucru esențiale în această activitate).

Lecțiile aveau loc online de două ori pe săptămână – luni și vineri, iar în restul zilelor, primeam teme pentru acasă. Aproximativ 80% din conținutul cursului s-a concentrat pe studierea programelor de turism, precum și pe comunicarea cu operatorii de turism pe de-o parte și cu clienții pe de alta. Recunosc, la început a fost destul de provocator să lucrez simultan în diverse aplicații, pentru că orice eroare are un cost în bani. O altă provocare a fost faptul că ni se cerea să ieșim pe rețelele de socializare pentru a ne face cunoscută activitatea, lucru care, la fel mi se dădea greu. Le-am depășit pe ambele după multă practică și lucru asupra mea. 

Despre job

Rolul meu în calitate de agent turistic este de a intermedia, a facilita și de a organiza călătoriile clienților, oferindu-le informații, sfaturi și asistență în procesul de planificare și rezervare a vacanțelor. Cu alte cuvinte, sunt intermediar între clienți și operatori de turism, furnizori de servicii turistice, precum hoteluri, companii aeriene etc. Și tot eu sunt responsabilă de comunicarea cu clienții, de colectarea cererilor și preferințelor acestora, precum și de aranjarea tuturor detaliilor călătoriei, inclusiv rezervarea biletelor de avion, a cazării, a transferurilor și a altor servicii conexe. De asemenea, ofer asistență și suport clienților pe durata călătoriei, rezolvând eventualele probleme sau întrebări care ar putea apărea. 

Programul în care lucrez este platforma Amadeus Portal utilizată pe întreg teritoriul Germaniei. Toate agențiile de turism precum Check24, Booking, inclusiv eu, colaborăm cu ea. Singura diferență este că în timp ce pe alte platforme de genul Check24, clienții își organizează singuri călătoria și transferurile, eu ofer un pachet complet de organizare și consultanță, începând cu rezervarea și până la revenirea din vacanță. Aceasta înseamnă că sunt disponibilă pentru clienți pe parcursul întregii vacanțe, oferind asistență și răspunzând la orice întrebare sau neclaritate, lucru care se întâmplă des pentru că clienții nu înțeleg informațiile oferite de operatorii de turism în timpul vacanței și atunci intervin eu pentru a oferi suport. 

Programul de lucru este de luni până sâmbătă, de la 9.00 la 19.00, însă deseori se întâmplă să lucrez și mai târziu dacă sunt solicitări. Încep ziua cu verificarea agendei, după care fac check-in-urile pentru cei care vin sau pleacă în ziua respectivă, apoi încep să prelucrez cererile venite pe parcursul zilei. În zilele obișnuite am minim zece clienți, iar în sezonul estival numărul poate ajunge până la 30.  

Compania la care lucrez are sediul în Leipzig. Eu, locuind în Berlin, la moment lucrez de acasă și nu am încă un birou. Mi-am planificat ca în cel mai scurt timp să închiriez unul, unde să pot lucra la ore stabilite.  

Nu sunt angajată, ci activez în bază de Kleingewerbe (afacere comercială), respectiv nu am un salariu fix. Primesc un anumit procent din vânzări de la operatorul de turism la care s-a făcut rezervarea, abia după ce clientul a revenit din vacanță. Pentru cei interesați de a-și deschide un Kleingewerbe – am mers la primărie (Rathaus) unde am completat un formular. Cu el am mers la Ministerul Finanțelor (Finanzamt) și am primit un cod fiscal. Toată procedura m-a costat 15 euro și câteva săptămâni de așteptare. Și tot la tema asta pot adăuga că lunar suport anumite cheltuieli legate de tot felul ce aplicații și licențe necesare oricărui agent de turism. 

Clienții mei sunt românii și moldovenii care locuiesc în Germania, Polonia, Cehia, Franța și Austria, iar destinațiile preferate rămân și în acest an Turcia, Grecia, Spania, Egipt, chiar dacă prețurile din  anul curent au înregistrat o creștere. 

 

Cele mai multe cereri le am în perioada de vacanță. Din fericire, în Germania landurile au vacanțe în perioade diferite, ceea ce înseamnă că din aprilie până în octombrie am suficienți clienți. În perioada rece a anului numărul acestora se înjumătățește pentru că destinații precum Dubai sau Thailanda sunt mai puțin solicitate de ai noștri. 

 

Despre avantajele și dezavantajele profesiei

Unul dintre avantajele acestei profesii este posibilitatea de a interacționa cu o varietate de oameni și de a învăța mereu lucruri noi. Și desigur, oportunitatea de a călători și de a vizita locuri inedite prin intermediul info tururilor organizate de operatorii de turism. Am fost în Palma de Mallorca, în Gran Canaria. Curând urmează să vizitez Turcia. Marele dezavantaj (râde) e că pleci fără familie. 

 

Situații excepționale? O daa, cum fără ele? Prima care-mi vine în minte a fost chiar recent. Este vorba de o familie care urma să zboare din Berlin în Egipt. Operatorul de turism a trimis clientului mesaj cum că i-a fost schimbată data, ora și compania aeriană cu care urma să zboare în vacanță. Clientul, având mesageria plină, nu a primit notificarea. Totul s-a petrecut în seara de sâmbătă spre duminică. Eu urma să le fac check-in-ul și am constat cu stupoare să ei nu zbor. Am încercat să iau legătura cu clientul. Avea telefonul închis. Am încercat să iau legătura cu operatorul de turism. Nu răspundea nimeni pentru că era weekend. Abia într-un târziu, din a nu știu câta încercare, am reușit să vorbesc cu cineva de la compania aeriană care mi-a confirmat că clientul a fost anunțat. Nu vreau să-mi amintesc câte emoții am avut în noaptea ceea, dar într-un final am reușit să dau de client și să-l anunț, să fac check-in, să discut cu operatorul de turism. Cred că am reușit să rezolv această situație abia la ora patru dimineața… Aș putea povesti la nesfârșit cazuri din astea care „te țin în priză”, dar nu despre asta e acest articol. 

Tipps und tricks pentru vacanțe fără griji.

 

Vreau să închei cu câteva tipps und tricks pe care le recomand mereu și oriunde am ocazia. 

Rezervați din timp. Optând pentru hotele de lux, puteți economisi bani frumoși, chiar până la două mii de euro. Perioada optimă pentru a cumpăra foi de vacanță este cu șase luni înainte. În primul rând, odată cu deschiderea sezonului de rezervări, primele sunt ocupate hotelurile de top chiar din primele săptămâni. Dacă încercați să faceți rezervare peste câteva luni, practic nu se mai găsește nimic disponibil. Iar dacă, ca prin minune, rămâne vreo cameră liberă, prețul este dublu sau chiar tripul. 

Apare întrebarea – și dacă se întâmplă ceva pe parcursul celor șase luni de zile și nu mai putem pleca? Optați pentru asigurarea de călătorie (Reiseversicherung) care oferă protecție financiară și asistență în cazul unor evenimente neprevăzute cum ar fi anularea călătoriei, întârzieri de zbor, pierderea bagajelor sau necesitatea asistenței medicale în străinătate. Costul unei asigurări de călătorie poate varia în funcție de factori precum destinația călătoriei, durata acesteia, vârsta călătorului și nivelul de acoperire dorit. Respectiv, având această asigurare aveți posibilitatea de a anula vacanța cu 15 zile înainte de plecare și de a beneficia de toți banii. În cazul în care aceasta lipsește, se poate ajunge la o amendă de până la 90 la sută din suma vacanței. Am avut un astfel de caz, când o vacanță în Egipt a costat în loc de 2800 de euro, peste cinci mii, chiar dacă clientul a fost informat din start. A trebuit să-și recunoască și asume consecințele 

Verificați actele înainte de plecare. Acestea trebuie să fie valabile nu mai puțin de șase luni. Cei care au pașapoarte biometrice neapărat să aibă și permisul de ședere (Aufenthaltstitel), pentru în lipsa lui, se poate refuza intrarea în Germania din țara de vacanță (cu excepția Turciei). 

Iar sfatul de final pentru cei care doresc să muncească și să facă o carieră din această profesie sau oricare alta – să nu renunțe la visuri și să fie pregătiți să muncească pentru a le îndeplini. Nimic nu este imposibil. Eu cred că sunt cea mai bună dovadă în acest sens. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *