Când am contactat-o, mi-a spus franc că tocmai începuse să despacheteze picturile. Venise cu câteva ore înainte de la Festivalul de Design din Heidelberg, acolo unde și-a expus lucrările împreună cu soțul, și mai nou, hainele pictate manual. Iar în câteva ore urma să aibă o conferință video cu organizatorii evenimentului din 27 aprilie din Stuttgart „Adolescenții în prim-plan: copii spun, părinții ascultă”, cu invitatul special Virgil Ianțu, unde ea va participa cu o expoziție a lucrărilor elevilor studioului ei…
Cred c-ați înțeles deja – articolul de azi este despre expoziții personale de pictură, tabere de creație, ateliere on și offline, proiecte, cursuri, workshop-uri etc. Iar în mijlocul acestei „furtuni” se află Valentina Munteanu. Artist plastic. Liber-profesionist. Aproape trei decenii experiență, dintre care ultimii șase în Germania. A adunat în ani nu doar experiență, ci și o poveste de succes, din care fiecare își poate lua câte ceva – motivație, sfaturi, informații despre cum poți activa având statut de liber-profesionist în Germania.
„Atunci când albumele de desen se epuizau, treceam la caietele și cărțile de școală ale surorii mai mari.”
Sunt mamă a doi copii minunați, soție, pictoriță pasionată, profesoară dedicată și mentor a celor ce doresc să-și descopere talentul. Desenez și pictez încă din copilărie. Atunci când albumele de desen se epuizau, treceam la caietele și cărțile de școală ale surorii mai mari. Nu eram indiferentă nici de pereții din casă. Erau pictați imediat după ce mama, supărată, îi vopsea nu știu a câta oară. Pe atunci credeam că supărarea ei era din cauză că nu-i plăcea cum am desenat, respectiv, eram motivată să desenez și mai frumos. Din nou pe pereți. Mai în glumă, mai în serios pot spune că de mică am îndrăgit pictura murală și dragostea aceasta persistă până în prezent. Mai târziu, împreună cu soțul meu, am realizat mai multe picturi murale, cea mai mare având dimensiunea de 40 m2.
Bunica nu a avut nici o instruire în domeniul artei, dar intuia că o compoziție interesantă necesită atenție la detalii, fie că sunt flori, fie ornamente.
Acasă în Moldova, toți mă cunosc ca și artist plastic. În familia noastră, arta desenului și a picturii a fost și este până în prezent o moștenire. Inclusiv frații și sora au manifestat mereu talent. Părinții spun că moștenirea ni se trage de la bunicile noastre, femei creative și pricepute în lucrul manual. Una dintre ele era cunoscută în zonă pentru crearea covoarelor, cu respectarea simetriei și proporțiilor în desen. Bunica nu a avut nici o instruire în domeniul artei, dar intuia că o compoziție interesantă necesită atenție la detalii, fie că sunt flori, fie ornamente. Acum și eu îmi dau seama că pentru a crea un covor frumos și reușit, ea trebuia să aibă un simț cromatic fin și să poată îmbina corect culorile.
Familia mea m-a susținut în toate și mi-a pus la dispoziție materiale de pictură necesare pentru valorificarea talentului. Îndrumată de sora mai mare, am urmat studiile la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. Sunt recunoscătoare doamnei Elena Gorcea, care mi-a predat compoziția, domnului Veaceslav Babiuc în atelierul căruia am studiat desenul, și domnilor Tihanciuc și Mocanu, profesori de pictură.
După concediul de îngrijire a copilului, am făcut o alegere curajoasă și destul de riscantă pe atunci, de a deveni pictori liber profesioniști.
După absolvire, am predat arta plastică la Palatul Național de Creație a Copiilor, în cadrul studioului „Spectru” din Chișinău, Republica Moldova. În 1996 m-am căsătorit cu pictorul Pavel Munteanu, iar după concediul de îngrijire a copilului am făcut o alegere curajoasă și destul de riscantă pe atunci, de a deveni pictori liber profesioniști. Decizia ne-a dat libertatea de a alege proiectele la care să lucrăm. Așa a apărut duetul în Munteanu-Art Studio.
Chiar dacă am studiat artele vizuale la Chișinău, formarea noastră completă a avut loc în Rusia, odată cu mutarea la Moscova în anii 2000. Acolo, la “Центральный дом художника”, am colaborat cu artiști și designeri locali. Aflându-ne într-un mediu artistic academic, am realizat sarcini și dus la final obiective la un nivel profesional. Aprecierea pentru creația noastră s-a reflectat în prezența lucrărilor în colecții private din Japonia, Italia, Rusia, SUA, Franța, Olanda, Marea Britanie și China.
Peste câțiva ani, ne-am întors în Moldova, aducând experiența și viziunea legat de ceea ce urma să realizăm mai departe. În țară am participat la diverse expoziții de design, conectându-ne cu talentați designeri locali precum Elena Agafonova, Serghei Ciuprin, Elena Kozlov, Oleg Zolotorev, Natalia Klimova, Alexei Frolov, Svetlana Șevciuc, Natalia Leancă, Ana Rusu…
Pictura de șevalet, proiecte de pictură murală, decor pentru restaurante, hoteluri și case private
În paralel cu pictura de șevalet, am creat proiecte de pictură murală și decor pentru restaurante, hoteluri și case private. Printre ele se numără și complexul hotelier „Prezident” din Chișinău, „Curtea Domneasca” din orășelul Cricova, „Шашлычница”, „La Bunica” din Taraclia, „Școala Waldorf” din Chișinău, rețeaua de restaurante „Pizzamania” din Chișinău, saloane auto, saloane de înfrumusețare și, desigur, locuințe private ale politicienilor, oamenilor de afaceri din Republica Moldova, Rusia și România și ale vedetelor din showbiz.
În Germania am venit pentru investigații și tratament
Cu regret, din cauza unor probleme de sănătate, am fost nevoiți să părăsim Moldova în 2018. Prietenii noștri ne-au sprijinit și îndrumat către Germania pentru investigații și tratament. Pentru o perioadă am fost nevoiți să punem paleta și pensulele deoparte „pe pauză”, concentrându-ne pe sănătate.
Germania m-a cucerit prin ordinea și consecvența sa, prin curățenie și autenticitate. Prima perioadă am trăit într-un oraș mic și pitoresc, cu o cetate medievală în centru. În prezent, locuim în nordul binecunoscutului Schwarzwald (Parcul Național Pădurea Neagră), unde iubirea germanilor pentru natură și abilitatea lor de a o proteja sunt evidente. Și mai mult mă încântă faptul că acest popor te acceptă așa cum ești, cu diferențe de mentalitate. Cu ce încă nu m-am obișnuit este sistemul birocratic german.
…oportunitatea de a coordona proiectul Pallady, concentrat pe dezvoltarea talentelor
La început, când nu cunoști limba, opțiunile de joburi sunt limitate. Te simți copleșită. Mai ales când ești inundată de scrisori în care nu înțelegi ce scrie, dar trebuie să răspunzi corect și la timp. De aceea, ne-am bucurat să primim ajutorul asociației române Rümanisch-Deutsche Vereinigung in Baden-Württemberg e. V (RDVBW – Uniunea româno-germană din Baden-Württemberg) din Karlsruhe, legat de integrarea noastră corectă în Germania.
Astfel, am devenit cunoscuți drept o familie de pictori, iar mie mi s-a oferit oportunitatea de a coordona proiectul Pallady, concentrat pe dezvoltarea talentelor, creativității și îmbunătățirea nivelului de pictură pentru vorbitorii de limbă română.
Expoziția „Face to Face. Impresionism – Expresionism. Pavel & Valentina Munteanu” ne-a oferit șansa de a ne face cunoscuți publicului larg din Germania
În 2020, am organizat prima noastră expoziție personală de pictură în colaborare cu RDVBW, desfășurată în incinta Internationale Begegnungszentrum din Karlsruhe (IBZ). Cum am menționat anterior, de acasă, din Moldova am adus cu noi ceea ce orice pictor emigrant ar aduce – propriile tablouri. Fiecare lucrare are o poveste în spate, iar expoziția “Face to Face. Impresionism – Expresionism. Pavel & Valentina Munteanu” ne-a oferit șansa de a ne face cunoscuți publicului larg din Germania. Peste 120 de persoane au fost la vernisaj și au aflat de noi.
Pașii pentru a deveni liberi profesioniști în Germania
În aceeași perioadă, am participat la un training despre sistemul de învățământ german, unde l-am întâlnit pe domnul Daniel Mesca, coordonatorul proiectului de integrare a românilor la Bildungsberatung und Begleitung für die ganze Familie Arbeitsförderung Karlsruhe (BiMAQ). Domnul Mesca ne-a oferit consultații gratuite și sprijin. Și tot el m-a convins să nu renunț. A căutat modalități de a mă ajuta să lucrez legal ca artist plastic în Germania, m-a însoțit la Jobcenter (Centrul de ocupare a forței de muncă) pentru a primi consiliere privind profesia mea și recunoașterea diplomei. A făcut legătura cu autoritățile locale și mi-a explicat etapele de parcurs pentru a deveni liber profesionist în Germania.
Pașii pe care i-am parcurs personal pentru putea lucra ca liber profesionist în Germania în domeniul artei sunt câțiva. Pentru început am mers la Jobcenter, unde am fost consultată privind recunoașterea diplomei de „pictor decorator teatral, scenografie și păpușă populară”. Aceste studii sunt profesionale de specialitate, asemănătoare cu Ausbildung-ul din Germania. Nu a fost nevoie de recunoașterea diplomei, eu fiind la etapa de început ca mic întreprinzător individual. Dar odată cu extinderea activității sau deschiderea unei școli va trebui să parcurg și această etapă. Momentan mă ocup cu colectarea informațiilor la acest subiect.
Apoi a urmat înregistrarea la Finanzamt (Ministerul Finanțelor) pentru obținerea unui cod fiscal. Înregistrarea am făcut-o împreună cu contabilul meu. Am completat un formular de înregistrare, apoi prin poștă am primit un cod pe care-l trec pe factură de fiecare dată. Procedura este gratuită dacă o parcurgi singur.
După care am luat legătura cu Industrie und Handelskammer (IHK) – Camera de Comerț și Industrie, unde mi s-au explicat pașii necesari pentru a activa ca și liber profesionist în Germania. Deoarece era în perioada pandemiei, am beneficiat de consiliere online, în cadrul căreia am învățat cum se stabilește corect prețul pentru o lecție, de ce factori trebuie să țin cont legat de asigurarea de pensie, de sănătate, impozite etc.
Ce ține de cursuri, altele decât cele de limbă germană B1 și B2 nu am făcut. Momentan sunt în căutarea de cursuri pentru mici întreprinzători. Mi s-a recomandat să mă interesez dacă aș putea face unul contra cost la IHK.
Pe partea de investiții, am fost informată că: „primii trei ani veți fi pe minus din moment ce deveniți mic întreprinzător în Germania”. Și așa a fost. Am investit foarte mult în materiale de pictură, instrumente de lucru, tehnica audio/video… Prin urmare, cheltuielile au depășit veniturile și spre bucuria mea Finanzamt-ul mi-a restituit o parte din bani, în baza facturilor atașate la declarația de venit la final de an.
Pictorii în Germania pot activa fără Gewerbe (formă de activitate economică desfășurată în scopul obținerii de profit, cum ar fi afaceri, comerț sau meserii independente). Pentru Freiberufler (liber profesionist) este suficient să te înregistrezi la Finanzamt și să dai corect și la timp dările de seamă despre veniturile obținute și cheltuielile suportate. Deasemenea artiștii plastici în Germania pot face asigurarea de sănătate prin Künstlersozialkasse (KSK – Fondul de securitate socială a artiștilor). Ar putea fi mai convenabil, dar nu pot spune care este diferența de bani, deoarece încă nu am primit răspunsul de la KSK referitor la înregistrarea mea în calitate de artist plastic la ei.
Cursuri, ateliere, workshop-uri…
Am conceput împreună cu fiica mea care este și ea pictorița profesionistă, un curs de bază „Introducere în lumea artei”, pentru adulți și copii de peste șase ani. Programul se axează pe cele patru discipline de bază – pictură, desen, compoziție și istoria artei, având scopul de a dezvolta cunoștințele și abilitățile practice în domeniul artelor și este atât online cât și offline pentru vorbitori de română, rusă, germană.
Ce fac eu? Ajut elevii să-și exprime creativitatea și să exploreze împreună cu mine lumea artei. Workshopurile de artă pe diverse tematici se desfășoară într-o atmosferă relaxantă și creativă. Am introdus și elemente de terapie prin artă, în special pentru copii și adolescenți. Prin asta contribui la dezvoltarea încrederii în sine și la descoperirea identității proprii. Recent am pornit o serie de workshopuri artistice cu acuarelă și cafea pentru doamnele care își doresc un respiro de la cotidian, de la muncă și de la responsabilitățile în familie.
Am adaptat cursul de bază inclusiv pentru mediul online, luând în considerare necesitățile și aptitudinile fiecărui elev. Optez pentru lecții individuale, deoarece artiștii sunt persoane sensibile, iar instruirea lor presupune abordări personalizate. Fiecare elev este unic, având propriul ritm și viziune asupra lumii înconjurătoare. Evit să impun un anumit stil de pictură, încurajând elevii să-și exprime individualitatea. Lecțiile de pictură sunt percepute ca o oportunitate de libertate în alegerea materialului și temei. Am un program prestabilit pentru fiecare elev și asta mă ajută să mă concentrez pe dezvoltarea abilităților lor, punând accent pe punctele lor forte. Lecțiile online durează 60 de minute, în care analizăm lucrările și ne exprimăm subiectiv despre ele. Încurajez elevii să găsească atât aspectele pozitive, cât și cele negative din creațiile lor.
Elevii nu mă văd doar ca pe un învățător, ci și ca pe o persoană interesată de artă și creativitate, cu experiență în domeniu. Discutăm despre compoziție, culoare, perspectivă, dar și despre aspecte personale, precum alegerile viitoarelor profesii și relațiile cu colegii, profesorii de școală, etc…
Aș putea scrie o carte despre elevii mei, căci îi iubesc și îi apreciez foarte mult. Sunt minunați și extrem de talentați! Cel mai bine ar fi pentru cei interesați să participe la o lecție de probă, unde pot să înțeleagă dacă le place sau nu. Un detaliu pe care țin să-l menționez: prima lecția de probă este gratuită.
De regulă, lucrez cu copii de la șase ani, deși vârsta nu este un factor decisiv. Anul trecut, am început lecții de pictură cu două fetițe de cinci ani care, pur și simplu, m-au uimit cu talentul lor. N-am crezut niciodată că voi lucra cu copii atât de mici, dar abilitățile lor m-au determinat să fac o excepție. Important este să rezonăm împreună și să-i placă să picteze, să deseneze, să-și dorească să lucreze cu culorile. Până în prezent, pot afirma cu certitudine că cei înscriși la curs sunt cu adevărat talentați și au perspective mari în domeniul artelor vizuale.
Vernisaje pentru expoziții de pictură și grafică cu elevii cursului meu
În anii 2019, 2022 și 2023 am organizat vernisaje pentru expoziții de pictură și grafică cu elevii participanți la cursul meu inclusiv și cu cei care urmează lecții online. Elevii studioului Munteanu-Art și participanții cursului de pictură Pallady, coordonat în prezent de fiica mea, pictoriță profesionistă, au participat cu succes la un concurs în Germania. Doi copii de la cursul Pallady și doi dintre elevii mei au primit premii în categoriile 7 – 12 ani și, respectiv, 3 – 6 ani, dintr-un număr impresionant de participanți: 40.000 și, respectiv, 30.000.
Anul acesta, vom organiza împreună cu fiica și soțul a doua tabără de creație pentru copii și adulți, cu un program variat, având scopul de a învăța tehnici noi de pictură, desen, de a scăpa de stresul școlar, de a relaxa și de a-i ajuta pe copii să se conecteze cu natura și să-și facă prieteni cu aceleași pasiuni.
O nouă realizare pe plan profesional este colaborarea mea de doi ani cu Anti-financial Crime Alliance (AFCA) și Landesvereinigung Kulturelle Jugendbildung Baden-Württemberg din Stuttgart. Particip cu mare dăruire la proiectele desfășurate în școli, unde am ocazia să pictez și să-i îndrum pe tineri în alegerea viitoarelor profesii descoperindu-și talentele în artă.
Momentan suntem în plină pregătire pentru participarea la Festivalul de Design din Karlsruhe care va avea loc în perioada 13 -14 aprilie anul curent. Bucuria mea cea mai mare este că o elevă de 16 ani a fost atât de impresionată de formatul festivalului încât și-ar dori să se alăture mie și să participe cu lucrările ei personale la acest eveniment. O voi susține cu mare plăcere, pentru că acești tineri merită să fie lăudați, încurajați și să li se aprecieze creația!
Pe lângă expozițiile de pictură care au revenit după perioada pandemiei, ultima expoziție a fost cu adevărat specială. Primăria orășelului Gernsbach în care locuim ne-a invitat să ne expunem lucrările artistice – o colecție de peste 70 de picturi. Expoziția, intitulată „Pădurea Neagră în Culori”, a fost o oportunitate de a transpune pe pânză toate impresiile noastre despre natură și tot ceea ce ne înconjoară în zona în care locuim.
Visurile unui artist stabilit în Germania
Am mai multe vise, toate sunt frumoase și pline de inspirație! De exemplu, să organizez o expoziție mare în trei împreună cu soțul și fiica, aici în Germania. Să-mi ajut elevii studioului în organizarea expozițiilor personale. Să organizez un concurs internațional de pictură pentru copii și adolescenți. Și de ce nu, să deschid o școală de artă în Germania „Munteanu-Art Studio”, care să fie formată din trei artiști plastici cu o bogată experiență în domeniul artelor vizuale în colaborare cu artiști plastici din Republica Moldova și România.
În momentul când le voi bifa pe toate voi reveni cu un nou articol la acest subiect.
Privind retrospectiv, în cele aproape trei decenii de activitate profesională, n-am lăsat niciodată pensula din mână. Indiferent de materialele cu care am lucrat: vopsele de ulei, acuarelă, tempera sau acril… indiferent de locul în care am fost sau de greutățile prin care am trecut, pictura m-a însoțit mereu. Este o călătorie artistică continuă, nici măcar emigrarea în Germania nu m-a oprit din această evoluție. Ba mai mult chiar, a adus cu sine noi provocări, contribuind la evoluția mea profesională și diversificarea creației.
Fiecare experiență este unică, dar câteva sfaturi aș putea da celor care sunt interesați de artă și toate derivatele ei. Să fie flexibilli și perseverenți, să fie deschiși la schimbare și să fie pregătiți să se adapteze. Să nu uite noțiunea de educație continuă. Dacă este nevoie de recunoașterea studiilor sau a calificărilor, să se informeze și să identifice instituțiile implicate.
Să nu renunțe la profesia care au avut-o în Moldova. Germania susține și ajută emigranții care doresc să-și continue activitatea profesională.