„Ziua Limbii Române” sărbătorită frumos la Berlin, în sânul comunității „Șezătorie, Artă și Tradiție”

Pe 31 august 2024, comunitatea moldovenilor din diasporă, stabilită la Berlin, a sărbătorit Ziua Limbii Române. Fetele grupului de inițiativă „Șezătorie – Artă și Tradiție” nu au ratat ocazia de a se aduna din nou pentru această ocazie specială. Evenimentul a fost mai mult decât o simplă întâlnire culturală, având menirea de a păstra vii legăturile cu rădăcinile și de a oferi un prilej de comuniune pentru toți cei prezenți.

Sărbătoare în comunitate

Dorina Sorochin, una dintre organizatoare, a subliniat că „aceasta a fost prima ediție dedicată Zilei Limbii Române în cadrul comunității noastre, menită să aducă un omagiu acestei sărbători. E minunat să vezi cum membrii comunității locale s-au adunat pentru a onora frumusețea graiului matern, iar acest entuziasm i-a molipsit și pe cetățenii altor țări, în special pe nemții care au fost atrași de coloristica portului nostru tradițional, de muzica și dansul popular, dar mai ales de bucatele alese, pe care ei le-au apreciat extrem de mult.” Cei mai încântați au fost copiii germani, care s-au alăturat dansurilor tradiționale și au comparat atmosfera festivă cu evenimentele de „Einschulung,” un moment important în Germania, marcat la începutul școlii primare.

Expoziții și ateliere

Unul dintre momentele esențiale ale sărbătorii a fost expoziția de articole de artizanat. Organizatoarele au pregătit pentru participanți o colecție impresionantă de prosoape tradiționale, unele vechi de peste 130 de ani, care au trecut prin generații. Vizitatorii au avut ocazia să admire diversitatea tehnicilor de lucru, simbolistica broderiilor și pânzele țesute manual. De asemenea, au fost expuse obiecte din lut, realizate de meșterița din Republica Moldova, Natalia Olărescu, cum ar fi farfurii, clopoței, ulcioare și pahare, toate contribuind la o atmosferă autentică și tradițională.

Pentru a valorifica tradițiile și obiceiurile etnice, au fost organizate și ateliere de creație, toate sub îndrumarea Mariei Panaghiu și a Mariei Bogdan. „Copiii au învățat să lucreze cu penița și cerneală, dar și să picteze cu pensula, activitate care i-a impresionat pe toți,” a mai povestit Dorina Sorochin. Activitățile creative au continuat cu realizarea de brățări și personalizarea literelor din lemn, toate acestea având un impact pozitiv asupra celor mici, care au descoperit noi modalități de exprimare artistică. De asemenea,  copiii au avut parte și de jocuri interactive cu BerlinerEvent, care au creat momente uimitoare copiilor ce au dansat în compania eroilor din povești.

Spațiu cultural în Berlin pentru #ainoștri

Participanții la eveniment au avut, de asemenea, prilejul să discute despre necesitatea unui spațiu cultural mai mare în Berlin, unde să se poată organiza astfel de evenimente și activități cultural-educative pe scară largă. Dorința de a avea un centru multifuncțional, dedicat co-creației și promovării valorilor românești, a fost exprimată de mai mulți membri ai comunității.

Cu implicare și recunoștință…

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără efortul dedicat al echipei de organizare și al voluntarilor. Dorina Sorochin a adus mulțumiri speciale fetelor care au contribuit la buna desfășurare a sărbătorii, precum și artiștilor care i-au încântat pe cei prezenți cu muzică, poezie și dansuri tradiționale. Tatiana Holodnic și Vladimir Stavita, Ludmila Plucci, Irina Focșa și întregul colectiv „Floare de Cireș” au fost la înălțime, reușind să aducă un strop de „acasă” în inimile celor din diasporă.

Bucatele pregătite de Natalia Glebov au fost savurate până la ultima sarma. De asemenea, târgul de carte a fost un real succes, oferind cărți în limba română pentru copii și adulți. Biblioteca Prichindeilor din Berlin s-a alăturat acestei acțiuni, completând perfect cadrul cultural prin oferirea de cărți pentru împrumut și organizând sesiuni de lectură pentru cei mici.

 

Feedback-ul celor prezenți nu a întârziat să apară. Tatiana Pleș, una dintre participante, și-a exprimat recunoștința pentru efortul organizatorilor și pentru experiența trăită: „Deși nu am putut fi prezentă pe toată durata evenimentului, apreciez munca depusă și conexiunea sufletească pe care am simțit-o toți membrii comunității.”

„Sâmbăta trecută, în ultima zi din august, am sărbătorit ziua Limbii Romane motiv pentru care, grupul inimos de fete din frumoasa Republica Moldovă numit „Șezătorie” a organizat o întreagă petrecere cu dansuri și mâncare tradițională.  De asemenea, s-au cântat piese atât de îndrăgite inimii, cât și s-au recitat poezii de Eminescu. Doamne, un pic dorulețul de țară s-a mai domolit, pentru că m-am simțit atât de bine, trăind aceste momente emoționante când interpretele de muzică populară mi-au răscolit sufletul cu melodii despre părinți, bunici și copilărie. Le mulțumesc organizatoarelor pentru evenimentului „Ziua Limbii Române” cât și restul persoanelor care au transformat o zi obișnuită de sâmbătă într-una minunată, iar gustul sărmăluțelor pregătite de maestra bucătăreasă, cât și cel al prăjiturii Babă Neagră, al cornulețelor cu gem, nu-l voi uita curând.
De asemeni, evenimentul Ziua limbii Romane a fost unul dedicat familiei în care și copiii au avut colțișorul lor unde au participat la jocuri minunate organizate de Crina, căreia îi mulțumim mult. Mulțumesc încă o dată pentru acest eveniment minunat”, a completat Alina Ghetler.

La finalul evenimentului, organizatorii au promis să transforme această inițiativă într-o tradiție anuală, menită să aducă laolaltă comunitatea românească din Berlin și să promoveze în continuare bogăția culturală a limbii române.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *