Portret de Lider. Valentina Ceban, moldoveanca care promovează imaginea Moldovei în diaspora din Elveția și din întreaga lume. 

E de-a noastră, dar nu din Germania, ci din Elveția. Și are o activitate mult prea bogată în colaborări, parteneriate, start-up-uri, tot felul de lansări atât în diasporă, cât și acasă, ca să pot trece pe alături. Iar primul gând, când am cunoscut-o mai bine pe Valentina Ceban (căci despre ea e vorba), e că femeia asta e un lider înnăscut. #PortretDeLider, #ainostri #inDiaspora sunt hashtag-urile acestui articol pe care l-am scris pentru cei care își doresc o doză de inspirație despre cum poți crește, te poți dezvolta, iar ulterior poți lucra din diasporă pentru binele și dezvoltarea țării în care te-ai născut. Inspirantă tare e femeia asta și povestea ei. 

Am emigrat prima dată la 23 de ani în Portugalia. Destul de tânără. Motivația din spatele acelei decizii nu a fost clar definită și nu știu dacă la momentul respectiv aș fi numit-o cu adevărat emigrare. A fost mai degrabă o aventură spontană, o pauză de la rutina zilnică pentru a explora noi orizonturi. Dar totul s-a potrivit perfect. În doar o lună am găsit un loc de muncă în cadrul unei agenții de turism. Ironia sorții, pentru că eu nu căutam neapărat unul, dar întâmplarea a făcut să aflu că se căuta un vorbitor fluent de română și rusă pentru extinderea agenției în Europa de Est. Am mers la interviu fără să știu un cuvânt în portugheză, comunicând doar în engleză. 

Inițial planificam să nu rămân pe termen lung, dar viața avea alte planuri pentru mine. De îndată ce m-am angajat în turism, am început să explorez istoria și cultura portugheză pentru turiștii care vizitau centrul și sudul Portugaliei, precum și regiunea Sevilla din Spania.  

Nașterea copilului ne-a convins să rămânem pentru o perioadă mai lungă. Peste cinci luni de la naștere am revenit la muncă, doar că nu în turism. O doamnă medic stomatolog (de peste 60 de ani) căuta o asistentă, iar aceeași persoană care mi-a recomandat anterior agenția de turism i-a povestit despre mine. Am fost invitată la interviu și, în timp ce-i povesteam despre studiile mele în relații economice internaționale, despre masteratul în administrarea afacerilor, dar și un pic și despre pasiunea mea pentru medicină (mama mea a activat în domeniu) dânsa mi-a aruncat halatul alb cu replica: „Ești angajată!” Experiența cu această doamnă a fost cu adevărat impresionantă și m-a provocat să mă dezvolt în moduri în care nu le-am crezut posibile. Ea mi-a fost un exemplu de lider, de inspirație și motivație!

Și tot de la ea am învățat că în viață poți învăța orice-ți dorești, că nu există limite decât cele pe care ți le impui, și că puterea unei femei este inestimabilă. Această experiență m-a „aruncat” într-o altă lume. La locul de muncă în calitate de asistentă nu doar scriam în caietul pacientului, ci trebuia să cunosc în detaliu toate procesele, preparatele și instrumentele. M-am trezit cu o bibliotecă personală plină de cărți de stomatologie (desigur care mi le-a oferit doamna doctor) și am început să studiez intens, deoarece cerințele dânsei erau foarte exigente. Apropo, revenind în Moldova, cea mai mare parte a bagajului meu era plină de cărți de stomatologie. Planificam, pe atunci, să-mi continui studiile în stomatologie, dar din cauza birocrației n-am apucat, cu toate că pasiunea mea pentru acest domeniu rămâne una specială până în prezent. Totuși, cel mai mare vis al meu era de a reveni acasă și de a-mi deschide propria afacere, chiar dacă nu știam exact în ce branșă.  

Portugalia a devenit adevărata mea pistă de decolare în antreprenoriat, iar ulterior în turism. A fost plină de provocări, dar și de oportunități care au contribuit în mod semnificativ la ceea ce am devenit ulterior, atât personal cât și profesional. Țara asta m-a surprins și m-a încântat, în special, prin ospitalitatea și căldura oamenilor săi, iar această deschidere și generozitate m-a inspirat și m-a influențat  pozitiv. Portugalia va rămâne mereu în inimă ca a doua mea casă, iar speranța de a reveni acolo la bătrânețe este una pe care o port în suflet. Portugalia m-a învățat multe, dar cea mai importantă lecție este că încrederea în sine este cheia succesului în orice împrejurare și că pot să cresc și să înfloresc chiar și în condiții dificile, dacă am un scop bine definit și mă îndrept cu hotărâre spre el. Iar distanța de Moldova m-a făcut să înțeleg și să apreciez și mai profund legătura mea cu țara mea natală, mi-a stârnit un sentiment puternic de patriotism și mândrie națională.

În 2011 am revenit în Moldova după aproape patru ani petrecuți în Portugalia. Decizia a fost însoțită de un plan concret de a pune în practică visul meu antreprenorial. Mi-am amintit de o vacanță de vară petrecută în nordul Portugaliei, în zona Serra de Estrela. Acolo, din cauza schimbării bruște de temperatură de la +30°C la -10°C, am fost nevoită să-i cumpăr copilului niște papuci din lână de oaie. Un act aparent simplu, dar care a fost începutul unei epopei antreprenoriale. Am început să explorez ideea de a produce și a comercializa articole din lână de oaie, cu accent pe confort și calitate. Astfel, am pus bazele afacerii mele, axându-mă pe producția și vânzarea de papuci și alte articole de casă, din lână de oaie. 

                         Decizia de a mă întoarce acasă a fost mai mult decât o simplă dorință de a reveni la rădăcinile mele. A fost o oportunitate de a-mi transforma pasiunea într-o afacere de succes.

 

Niciodată nu m-am gândit să rup rădăcinile de Moldova. Pentru mine, iubirea și legătura cu țara mea sunt esențiale. Moldova reprezintă rădăcinile mele, familia mea și tot ceea ce îmi amintește de căldura și autenticitatea de acasă. Mama mereu mi-a vorbit cu drag despre Moldova, despre oamenii săi, despre tradițiile și evenimentele de acasă – lucruri care sunt incomparabile și care-i alimentau dorul de a reveni.

În 2012 am început să înțeleg importanța diferitelor asociații și să mă implic cu entuziasm în activitățile lor, cu scopul de a ajuta, a influența și a îndruma tineri și femei din diferite domenii. Prima care mi-a deschis această perspectivă a fost Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri (BPW), o platformă internațională care oferă suport femeilor antreprenoare și în devenire. 

Am fost implicată activ în proiectele Youth in Action, unde am avut oportunitatea de a vizita peste zece țări într-o perioadă de patru ani și de a participa la diferite proiecte pentru tineri, care abordau teme precum democrația, incluziunea socială, egalitatea de drepturi și participarea lor în procesul decizional.

Am avut și un parteneriat scurt cu Asociația pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă, participând la proiecte care vizează protecția mediului în Republica Moldova. 

În aceeași perioadă, am fost implicată în cadrul Platformei Societății Civile a Parteneriatului Estic în calitate de coordonator regional, contribuind la promovarea Parteneriatului Estic pentru o creștere economică durabilă și îmbunătățirea standardelor sociale și de sănătate.

Ulterior, am preluat activitatea integrală a ONG-ului ProCivic, care avea drept scop promovarea culturii, tradițiilor și valorilor naționale, dezvoltând cinci proiecte regionale.

În 2015, am avut privilegiul de a face parte din cel mai important și impactant proiect din Moldova, MCP – Proiectul de Competitivitate și reziliență Rurală din Moldova/USAID, care a revoluționat mai multe sectoare, inclusiv turismul. Aici aș putea povesti ore și zile despre experiența minunată, despre oamenii dedicați și despre tot ceea ce înseamnă Moldova, cultura, valorile și tradițiile ei.

De asemenea, am fost membră fondatoare la Rotary E-Club International, o asociație care adună membri din Moldova și din diasporă și împreună am reușit să implementăm o serie de proiecte frumoase. În perioada pandemiei, am oferit echipamente spitalelor, am dotat școlile din regiunile rurale cu toalete, am făcut donații de cărți, etc. Aceste experiențe și implicări m-au ajutat să contribui semnificativ la dezvoltarea comunității și la promovarea valorilor pe care le consider esențiale pentru progresul societății noastre.

Pentru mulți să faci o afacere în Moldova e subiect tabu. Eu, dimpotrivă, m-am aventurat. În perioada respectivă, Moldova se afla încă într-o fază incipientă în ceea ce privește sprijinul financiar și cognitiv acordat tinerilor antreprenori și start-up-urilor. A fost o perioadă provocatoare, în care fiecare zi aducea cu sine zeci de necunoscute, de la birocrație și identificarea resurselor financiare, umane și logistice, până la strategii de marketing și promovare.

Am început cu un concept simplu, producția de ciupici din lână de oaie, iar apoi am extins gama de produse la plapume pentru pat de diferite dimensiuni, bondițe pentru copii și adulți, geci din piele cu blană, brâie, genunchiere, huse din lână pentru scaune auto, mănuși pentru copii și adulți, șlapi din piele pentru utilizare outdoor și șlapi din lână pentru interior. Am comercializat inițial pe piața locală, începând cu capitala, extinzându-ne ulterior în rețelele de supermarketuri din întreaga țară. De asemenea, am reușit să stabilim parteneriate de succes cu companii din România. Chiar și în prezent, compania funcționează sub un alt brand, dar cu aceleași principii de bază și cu aceleași produse de calitate. 

Că tot m-ai întrebat (râde)… nici nu știu cum să redau perioada mea de antreprenoriat. Am fost un fel de căprioară sălbatică pe vremea ceea – aveam și afacere și copil de grădiniță și eram membră în trei asociații ce presupunea deplasări peste hotare în cadrul proiectelor. Un fel de veveriță care se rotea în roata aia minunată. Mă regăseam în toate rolurile posibile – administrator, șofer, contabil, designer, resurse umane și livrator de produse. Aveam momente când participam la întâlniri oficiale, îmbrăcată în costum, iar apoi în mașină mă schimbam rapid pentru a face livrări. Au fost și momente, când am uitat să-mi iau copilul de la grădiniță, când copilul a petrecut timp destul în fabrică, participând activ la etichetare și ambalarea produselor, chiar dacă avea doar cinci ani la vremea ceea. A fost o perioadă extrem de agitată, departe de a fi ușoară, dar fiecare efort a fost răsplătit. 

Alegerea de a deveni somelier a venit ca o “anexă” a experienței mele în industria turismului și a pasiunii pentru vin. În timpul activității în cadrul proiectului, am fost implicată în ambele domenii – turism și industrie vinicolă. Acolo, alături de colegii din industria vinicolă, am participat la cursuri pentru somelieri, iar ulterior la diferite evenimente din domeniu. 

Pasiunea pentru vin și pentru arta degustării acestuia s-a născut din întâlnirea cu oameni minunați și din descoperirea diversității și bogăției lumii vinurilor. A fi somelier nu este doar despre a cunoaște vinurile în sine, ci și despre a înțelege oamenii și despre a le oferi o experiență memorabilă. Este despre a dezvolta simțurile și despre a învăța să interpretezi aromele, gusturile și texturile dintr-un pahar de vin.

Atât în Moldova, cât și oriunde în lume, a fi somelier înseamnă a fi parte dintr-o comunitate care promovează și celebrează cultura vinului. Este un domeniu plin de provocări, dar și de satisfacții. Să descoperiri vinurile locale, să explorezi podgorii, să te întâlnești cu producătorii e ceva ce trebuie, pur și simplu, trăit… 

Am avut responsabilitatea, plăcerea și onoarea de a fi parte a echipei Wine&Tourism în cadrul unui proiect MCP (actual PCRR), finanțat de USAID. În acest rol, am fost implicată în toate aspectele, începând cu facilitarea creșterii industriei prin acordarea de granturi, până la oferirea unui suport cuprinzător celor care-și inițiau afaceri în turism. 

Misiunea noastră a fost să sprijinim antreprenorii în dezvoltarea afacerilor lor, să-i asistăm și să-i ghidăm pe parcursul implementării proiectului. Am oferit, de asemenea, suport în aspecte precum reglementarea, dezvoltarea produselor turistice, promovarea și marketingul, utilizarea social media și crearea de parteneriate locale pentru a spori vizibilitatea și impactul la nivel național.

Am colaborat strâns cu instituțiile statului pentru a implementa diferite acțiuni care vizau segmentul reglementărilor și pentru a organiza evenimente culturale remarcabile, precum faimosul și mândria Moldovei – Festivalul DescOperă, Ziua Vinului și altele. De asemenea, am fost implicați în campanii de promovare la nivel național, printre care Moldova pentru PACE, Be Our Guest, Dăruiește primăvara și multe altele, care pot fi găsite pe platforma moldova.travel, creată tot în cadrul proiectului.

Organizarea vizitelor jurnaliștilor internaționali pentru tururi de familiarizare despre țara noastră, precum cei de la Lonely Planet, National Geographic și alții, a fost, de asemenea, parte din activitatea noastră. În ansamblu, am avut ocazia să contribuim la dezvoltarea și promovarea turismului în Moldova, consolidându-ne reputația ca destinație turistică atractivă și oferind sprijin esențial celor din industrie.

Suportul pentru cei care vin acasă din diasporă a fost și continuă să fie o inițiativă importantă și valoroasă, care-și are rădăcinile în experiența mea antreprenorială și în activitatea mea în cadrul proiectului. Această activitate voluntară este dedicată în primul rând celor care se întorc acasă după o perioadă petrecută în afara țării și doresc să-și lanseze afaceri, în special, în domeniul turismului. Suportul pe care-l ofer constă, în principal, în furnizarea de informații relevante și sfaturi practice privind demararea și gestionarea unei afaceri în Moldova. Folosindu-mă de experiența antreprenorială și de cunoștințele acumulate în domeniul turismului, îi ajut pe cei interesați să-și contureze planuri de afaceri, să identifice oportunități de piață și să navigheze în mediul de afaceri local. 

În timpul activității mele în proiectului, am avut privilegiul să întâlnesc și să cunosc oameni și oameni. Printre ei se numără și un cuplu revenit acasă din Sankt Petersburg, care la acea vreme, revenea în Moldova după o lungă perioadă petrecută în afara țării. Vizionari și hotărâți, ei au dorit să transforme casa părintească într-o pensiune turistică în inima Orheiului. Era un proiect ambițios, dar destul de provocator în implementare – întrebări birocratice, aspecte legate de construcție… De câteva ori, chiar și-au dorit să renunțe la idee, căci zilnic apăreau diferite probleme – design, crearea meniului, promovare, marketing. Pe toate am reușit să le depășim împreună. Au fost momente în care păreau să renunțe, dar am reușit să-i ghidez, să-i motivez și să le insuflu încredere în propriile lor capacități, astfel încât să dezvolte o adevărată bijuterie de pensiune. Ajungând la momentul lansării și al identificării unui nume pentru pensiune, am fost din nou puși în fața unei dileme. Am explorat zeci de opțiuni și combinații de nume, încercând să găsim ceva care să reflecte autenticitatea și pasiunea acestui proiect. Atunci, doamna Svetlana Senin, proprietara, m-a surprins cu o propunere neașteptată: Valea Stâncii, inspirată fiind de numele meu, Valentina, drept omagiu adus implicării și dedicării mele în acest proiect. A fost un gest deosebit de onorabil și generos din partea ei. E un sentiment minunat să vezi că eforturile tale sunt recunoscute și că ai contribuit la crearea unui loc special, plin de căldură și ospitalitate. Sunt mândră de oamenii din țara mea, care, în ciuda tuturor provocărilor, reușesc întotdeauna să rămână optimiști și să ofere zâmbete calde și ospitalitate oricui le trece pragul.

Am venit în Elveția pe 13 august 2022. N-aș numi-o emigrare în adevăratul sens al cuvântului, deoarece rămân activă în sectorul turismului din Moldova. Rămân legată de țara mea natală și continuu să lucrez pentru ea, chiar și la distanță.

Diferența majoră pe care am observat-o între cele două mutări este limba. Limba germană mi-a dat puțin de furcă, trebuie să recunosc. În rest, experiența în Elveția este, în mare parte, despre interacțiunea cu oamenii. Și trebuie să spun că m-am bucurat de fiecare întâlnire și am reușit să mă înconjor cu oameni minunați. Comunitatea și relațiile interpersonale au fost mereu puncte cheie pentru mine și sunt recunoscătoare că am avut ocazia să fac parte dintr-un mediu social atât de prietenos. De data asta n-a fost mai ușor sau mai dificil, ci doar diferit. Fiecare experiență de mutare aduce cu sine propriile provocări și oportunități, iar cheia este să rămânem deschiși și să ne adaptăm la schimbările din jurul nostru.

Odată venită aici m-am implicat (din nou) în proiectele de susținere a comunității moldovenești din Elveția. Am fost prezentă la un eveniment de comunitate, unul mic organizat într-un restaurant de două moldovence, care ulterior au devenit co-fondatoare ale asociației noastre. După eveniment, am simțit imediat nevoia de a face ceva mai mult și le-am propus să fondăm o asociație care să dezvolte evenimente culturale, să promoveze tradițiile și valorile moldovenești și să sprijine activitățile membrilor diasporei prin participarea lor la aceste evenimente, oferindu-le o platformă pentru prezentarea produselor, standurilor, informațiilor etc. Am fost convinsă că susținerea reciprocă este esențială pentru consolidarea și dezvoltarea comunității noastre.

Proiectele noastre constau în organizarea și coordonarea unei game variate de evenimente culturale, cum ar fi festivaluri, seri muzicale, expoziții de artă, târguri, acțiuni de caritate, etc., care să celebreze moștenirea și diversitatea culturală a Moldovei. De asemenea, ne implicăm în proiecte de promovare a culturii și tradițiilor moldovenești prin participarea la evenimente locale, colaborarea cu alte organizații și comunități și prin campanii de informare și educație.

Un aspect foarte important al proiectelor noastre este colaborarea între diverse părți interesate, asociații și comunități. Ne străduim să evităm competiția dăunătoare și să promovăm în schimb o cultură a colaborării deschise și a solidarității în cadrul diasporei noastre. Este esențial să lucrăm împreună pentru a crea un mediu susținut de sprijin și încurajare pentru toți membrii comunității moldovenești din Elveția.

Cea mai mare realizare pe care o consider în cadrul proiectelor mele de sprijinire a comunității moldovenești din Elveția este aducerea Moldovei mai aproape de inimile oamenilor. Am reușit să ridicăm la un alt nivel organizarea evenimentelor, inclusiv prin implicarea vinificatorilor, care au prezentat nu doar vinurile lor, ci și povestea din spatele acestora. Această abordare contribuie la consolidarea sentimentului de mândrie națională și la valorificarea și păstrarea rădăcinilor noastre culturale, ceea ce este vital pentru identitatea noastră și pentru întreaga comunitate moldovenească din Elveția.

Asociația „Our Roots” adică „Rădăcinile Noastre” a luat naștere în urma unei participări la un eveniment de comunitate, care a fost îmbrățișată cu entuziasm de celelalte trei co-fondatoare și pusă imediat în practică. Scopul principal este să dezvoltăm o comunitate extinsă, nu doar în Zurich, ci în întreaga Elveție și să continuăm să organizăm evenimente culturale, discuții despre experiențele oamenilor din diasporă și să oferim suport celor care se integrează în noua lor țară. 

Reușitele noastre până în prezent se datorează în mare parte experienței mele, precum și relațiilor pe care le-am stabilit în Moldova. Mă bucur să văd că ideile prind contur și visele prind viață. Evenimentele cu care mă mândresc sunt cele două ediții ale Zilei Vinului cu participarea vinificatorilor din Moldova, a interpreților de acasă, cât și a produselor locale (mereu avem prezent un Târg cu produse din Moldova), Campania Dăruiește Primăvara aflată la a doua ediție, festivalul Galbenă Gutuie, MEETS Moldova from Swiss, un alt eveniment drag sufletului unde ne întâlnim, împărtășim experiențe și ne motivăm unii pe alții, acțiunile de caritate în care ne implicăm, precum Campania Cutia de Crăciun (o inițiativă frumoasă preluată de la una din co-fondatoarele asociației), Ziua Iei, care presupune întâlniri ale oficialilor în diasporă, printre care se numără prim-ministrul, ministrul economiei, președinta țării, cât și întâlniri ale diasporei cu reprezentanți ai misiunea Diplomatică, toate aceste acțiuni având drept scop consolidarea comunității și participarea la dialoguri deschise. 

A fost o onoare să primesc diploma de apreciere din partea Președintei Maia Sandu nu o dată, ci de două ori: o dată pentru contribuția adusă de asociație și a doua oară pentru realizările personale care au contribuit la consolidarea comunității diasporale. Acest lucru mă umple de mândrie și îmi oferă încă o confirmare că munca noastră în sprijinul comunității este apreciată și valorizată. Este o încurajare să continuăm să ne implicăm și să aducem schimbări pozitive în rândul diaspora și în societatea noastră.

De asemenea, la toate evenimentele noastre, vinul Moldovei este prezent în diferite forme, fiind asociat cu oamenii și fiind degustat în diverse stiluri. Avem și alte idei în lucru și lucrez cu entuziasm la ele. În curând, le voi lansa pentru a continua să aducem viață și culoare în comunitatea noastră.

La ora actuală văd Elveția ca și casa mea pentru o perioadă determinată de timp. Cu toate acestea, legat de revenirea în Moldova nu încă am plan concret. Nu mă simt plecată din Moldova într-atât încât să mă gândesc la o întoarcere. Sunt conștientă că pot fi implicată și contribui la promovarea Moldovei, și că pot să-i inspir pe alții să facă același lucru, indiferent de locul în care mă aflu. Am mereu ușa spre Moldova deschisă!

De curând, am fondat o companie dedicată promovării vinurilor campioane din Moldova, prin organizarea de evenimente și degustări ghidate destinate publicului elvețian. De asemenea, ne ocupăm și de organizarea de tururi ghidate prin Elveția, cu accent pe partea germanofonă a țării. În plus, oferim servicii de organizare a diferitelor evenimente, cum ar fi nunți, botezuri, zile de naștere, conferințe și înmormântări.

În paralel, am fost aleasă în cadrul Consiliului Executiv al BPW Europe (Business and Professional Women) în funcția de ofițer de comunicare. Această responsabilitate mă implică într-o serie de activități și proiecte care vizează promovarea și dezvoltarea profesională a femeilor din întreaga Europă.

De asemenea, sunt membră a clubului BPW Zurich. Odată cu mutarea mea în Elveția, m-am transferat de la clubul din Moldova la cel din Zurich, continuând să susțin și să contribui la inițiativele BPW în noua mea comunitate.

Înțeleg perfect îngrijorarea și provocările de a păstra legăturile strânse cu Republica Moldova fiind la mii de kilometri distanță. Pentru mine, menținerea rădăcinilor culturale și a identității în timpul șederii în străinătate este o prioritate importantă și mă implic în diverse acțiuni pentru a realiza acest lucru. Un prim pas pe care-l fac este să-mi manifest dragostea și respectul față de țara mea natală în toate interacțiunile mele. Consider că este crucial să nu vorbesc niciodată negativ despre Moldova sau să denigrez imaginea ei, ci să încurajez discuțiile pozitive și să evidențiez aspectele frumoase și valorile culturale ale țării noastre.

În plus, încerc să găsesc modalități prin care pot promova Moldova în comunitatea mea de străinătate. Ofer informații despre destinațiile turistice unice din Moldova și împărtășesc povești despre oameni și realizările lor. Cred că povestea din spatele unei țări este ceea ce cucerește inimile celor din jur, așa că împărtășesc cu pasiune și mândrie tot ceea ce face Moldova specială. Apropo, știați că Moldova se află în același brâu climatic ca și regiunea Beaujolais? Sau că în 2022, Moldova a câștigat titlul mondial pentru cel mai bun vin roșu din lume? 

Cele mai mari lecții pe care le-am învățat din experiențele legat de gestionarea proiectelor sociale și comunitare, atât în Moldova, cât și în Elveția este că oamenii implicându-se și unindu-și forțele pot crea ceea ce nici ei nu cred că este posibil. Atât în Moldova, cât și în Elveția, am observat că atunci când membrii unei comunități se mobilizează și lucrează împreună, pot realiza schimbări semnificative și durabile în societate. Pe lângă acest aspect, am învățat că mediul asociativ are puterea de a promova și crește inițiativele sociale. În ambele țări, am văzut cum organizațiile non-guvernamentale și alte entități asociative au fost o voce puternică pentru schimbare. Ele pot influența politici, pot aduce probleme importante în atenția publicului și pot oferi soluții inovatoare pentru problemele sociale și comunitare.

De asemenea, am învățat că comunicarea și colaborarea sunt esențiale în gestionarea proiectelor sociale și comunitare. Este important să fim deschiși la idei și perspective diferite și să lucrăm împreună cu toate părțile implicate pentru a obține rezultate durabile și pozitive.

Un alt aspect este adaptabilitatea și capacitatea de a învăța din eșecuri. În timpul gestionării proiectelor sociale și comunitare, am întâlnit inevitabil obstacole și dificultăți. Însă, am învățat că este important să fim flexibili și să ne adaptăm la schimbări, să învățăm din greșeli și să ne folosim experiențele pentru a îmbunătăți proiectele viitoare.

În plus, am învățat că sustenabilitatea este cheia succesului în proiectele sociale și comunitare. Este esențial să ne asigurăm că inițiativele noastre pot continua să aibă un impact pozitiv și după încheierea proiectului inițial. Aceasta implică dezvoltarea de parteneriate pe termen lung, implicarea comunității și crearea unor sisteme și resurse durabile.

Ca și concluzie a acestui articol, gestionarea proiectelor sociale și comunitare în Moldova și Elveția mi-a oferit numeroase lecții valoroase. Am învățat despre puterea colaborării, importanța mediului asociativ, necesitatea adaptabilității și sustenabilității și despre impactul pozitiv pe care-l putem avea atunci când lucrăm împreună pentru binele comun.

Mesajul meu pentru moldovenii din diasporă este unul de încurajare și inspirație. Diaspora moldovenească este o forță extraordinară, plină de potențial pentru a face o diferență în comunitățile țărilor în care se află, pentru a contribui la progresul țării de baștină. 

Dragi moldoveni, fie că sunteți în căutare, fie deja implicați în diverse inițiative comunitare, vă încurajez să vă urmați pasiunea și să vă puneți talentul și energia în slujba comunității moldovenești. Fiecare poate aduce o perspectivă unică și un cumul de experiențe și abilități, indiferent că e vorba de organizarea evenimentelor culturale, sprijinirea proiectelor sociale sau politice, sau simpla încurajare a celor din jur – fiecare contribuție contează și face o diferență. Conectați-vă cu alte persoane din diasporă și lucrați împreună pentru a vă atinge obiectivele comune. Prin colaborare și solidaritate, putem construi o comunitate mai puternică și mai unită, care să sprijine și să încurajeze pe toți cei implicați. Nu uitați niciodată puterea pe care o aveți ca membri ai diasporei. Indiferent de distanța fizică de țara noastră, putem continua să fim legați de rădăcinile noastre și să contribuim la dezvoltarea și promovarea culturii, tradițiilor și valorilor moldovenești în întreaga lume. Fiți mândri de originea voastră și uniți-vă eforturile, oriunde nu v-ați afla. Cu determinare, pasiune și colaborare, se poate face o diferență semnificativă și contribui la un viitor mai luminos pentru toți moldovenii. Eu cu drag stau la dispoziție oricui pentru a oferi tot suportul și expertiza mea în dezvoltarea de proiecte interesante și de impact pentru, cu și în diasporă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *