Berlinul a devenit, duminică 3 martie, acel „acasă” pentru mai mulți moldoveni, stabiliți în diasporă. Evenimentul care i-a unit a fost „Mărțișor – Fir de Primăvară”, organizat de mână de femei ambițioase, talentate și creative ce fac parte din comunitatea „Șezătorie, Artă și Tradiție”.
Evenimentul în sine a adunat peste 300 de participanți. Este vorba de producători, artizani, meșteri populari, oameni de afaceri, diplomați, fondatori ai asociațiilor obștești atât din Germania, cât și venite din Republica Moldova special pentru această ocazie. Și desigur, evenimentul a fost un bun prilej pentru români, nemți, italieni, ucraineni, ruși, bulgari, lituanieni etc, să cunoască mai bine nu doar tradițiile și bucătăria moldovenească, ci mai ales oamenii acestei comunități.
„Mărțișor – Fir de Primăvară” este la prima ediție și face parte din planul de activitate pentru acest an al comunității „ȘezătorIe, Artă și Tradiție”. Evident, a fost extrem de multă muncă în spate, multe ore de voluntariat, dar miza noastră a fost să aducem sentimentul de „acasă” aici în inima Germaniei pentru moldovenii noștri. Târgul, obiectele de artizanat, partea gastronomică cu tot ce vine la pachet – clătite cu brânză dulce, babă neagră, plăcinte, sarmale savuroase, muzica, dansurile, dar mai ales oamenii cu vorba, cu gluma noastră atât de specifică, a creat acel anturaj”, spune Crina Sîrghii, una dintre organizatoare.
„E destul de complicat să cuprinzi într-un articol un eveniment de o asemenea amploare, pentru că a fost extrem de multă muncă. Numai cât efort îți ia să închiriezi o sală de evenimente în Berlin, fără să mai menționez cât de mulți oameni s-au alăturat inclusiv în ziua evenimentului pentru a face ca lucrurile să decurgă atât de bine și de armonios. Cu riscul de a uita câte ceva, voi încerca să aduc mulțumiri fetelor de la zona gastronomică Natalia Glebov, Cernei Violeta și Janei Savca care au avut grijă să coacă inclusiv un colac de întâmpinare extraordinar, sunt demne de admirat. Rochiile de la Kasandruța, inspirate din tradiții și-au făcut misiunea în ziua evenimentului și au atras privirile tuturor. Un mare mulțumesc celor care au reușit să imortalizeze în poze acest eveniment minunat fotograful profesionist, Tatiana Bucur. De asemenea, ansamblul folcloric de amatori “Ritmuri Basarabene” ne-au răscolit toate dorurile. Compania Luca-s a avut grijă de portul tradițional al copiilor prezenți. „Edujoc” a fost, ca de obicei, generos la tombolă și a creat atmosferă pentru zona de copii. Un mulțumesc aparte pentru sponsorii Românești, Brănești, Chateau Vartely, Călărași Divin, AlterEgo, Apriori, Livada Doinei, Cosmetica Ecologică Cristalin care și-au dorit să fie parte din prima ediție de mărțișor. Sperăm la colaborări frumoase pe viitor. Un alt mare mulțumesc se îndreaptă către Centrul de Tineret Trușeni pentru mărțișoare, precum și echipei de la „Șezătoarea Basarabia” pentru expoziția de port tradițional. Fetele care s-au ocupat cu decorul sălii, cele responsabile de la atelierele de creație, cercul de dans pentru copii etc., toți și toate au făcut posibilă organizarea acestui eveniment încât să-i surprindem nu doar pe ai noștri” a completat Dorina Cucoara Sorochin, o altă organizatoare.
Agenda evenimentului a cuprins diferite activități – de la legenda mărțișorului, ateliere de creație pentru copii, târg de obiecte handmade, momente artistice cu soliști vocali, recital de poezii, ședință foto, expoziție de mărțișoare etc. La eveniment oamenii au încins hore, s-au delectat cu bucate tradiționale, au cunoscut și legat noi prietenii.
Impresiile celor care au participat la eveniment nu au întârziat să apară.
„Astăzi am fost mai aproape de casă, mai aproape de tradițiile și de cultura noastră frumoasă cu care trebuie să ne mândrim oriunde nu am fi. Evenimentul „Mărțișor – Fir de primăvară” a fost unul atât de ca „acasă”. Mulțumim mult organizatorilor pentru munca enormă. Sunteți de apreciat și de urmat. Mândri de unde venim și cine suntem”, a recunoscut Anișoara Drăguțan.
„Un mare mulțumesc pentru că am reușit să fiu parte a acestei comunități și a acestui eveniment în mod special. Vreau să vă felicit pentru organizarea acestui eveniment. Sunt până acum emoționată de tot ce am văzut și am trăit acolo. Am avut toată ziua senzația că sunt acasă în Moldova. M-a copleșit un dor nebun de casă”, a spus o altă participantă.
Evenimentul „Mărțișor – Fir de Primăvară” a fost organizat de cinci femei care au pus bazele comunității „Șezătorie, Artă și Tradiție”. Dorina Sorochin, art-terapeut (practician), creatoare și formatoare pentru ateliere de creație, fondatoarea Clubului Femeilor Inițiate; Crina Sirghii, fondatoare la Dowry Chest -promovarea artizanilor și vinăriilor din Republica Moldova, psihologie creativă prin Masterclass; Corina Ciocanu, creatoare handmade, antreprenoare, arhitect și creator de content al Șezătoriei – artă și tradiție; Ludmila Racoviță, creatoare handmade, mentoră workshopuri; Natalia Glebov, gastronomie și artă culinară.
Comunitatea „ȘezătorIE, Artă și Tradiție” are ca misiune de a aduna artizanilor călători, creatorii de produse handmade și iubitori de artizanat din Republica Moldova pentru a-i reuni la Berlin, în Germania. Scopul comunității este de a crea un spațiu live, în care toți participanții să împărtășească bogăția culturală, tradițiile și talentele cu toți doritorii care sunt gata să cunoască o altfel de Moldova.
Mai multe poze de la eveniment puteți vedea în galeria de mai jos