Mai Transilvania Dor și-a primit „botezul” acasă, în România
Azi, 16 februarie proiectele țării „Mai Transilvania Dor” și-a făcut botezul acasă, în România, lansare a fost organizată în cadrul unui eveniment festiv și la care au participat producători locali, meșteri, artizani, primarul și viceprimarul orașului Tălmaciu – Ioan Oancea. . . . . și Ioan Opincariu, președinta Asociației ACT Sibiu – Claudia Buidan, președinta Asociației Vatra Satului Săcădate – Anca Groza, Ana Maria Micu – coordonatoarea Asociației Mâini Unite, Ionela Bran de la Ionela Bran – Atelier de creație, jurnaliști și multă lume bună.
Platforma „Mai Transilvania Dor” are ca obiectiv promovarea autenticității românești, evidențiind producătorii locali și produse tradiționale în Diasporă, iar mottoul ales este unul mai mult decât sugestiv „De la rădăcini, în toată Europa”. În esență, „Mai Transilvania Dor” propune. să devină un ambasador al meșteșugarilor și producătorilor locali, dar și al frumuseții naturale țării. Misiunea acestei inițiative este să transforme pasiunea și implicarea participanților într-un proiect cu impact semnificativ, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.
Cu alte cuvinte, despre ce este acest proiect? Despre promovarea României într-o manieră inovatică – hub al meșteșugarilor și producătorilor români; locul unde se întâlnește autenticul cu calitatea; platformă educațională; rețea puternică ce susține sustenabilitatea economică și culturală a comunităților locale; platforma care aduce la un loc producătorii prin expoziții, târguri și ateliere și creează o comunitate puternică.
Inițiatoarea acestui proiect este Mariana-Iulia Filimon. Mariana-Iulia vine cu multă experiență în domeniu în cei peste zece ani de Germania, timp în care a organizat și coordonat diferite evenimente cu și pentru diasporă – fondatoare a Centrului Cultural Româno-German Ulm/Neu-Ulm, fondatoarea proiectelor Fete Faine, Atelierul fain, Descoperă România, lideră a Comunității RoBoost, organizatoare a evenimentului Zilele Diasporei 2023, precum și Expo România 2023. „Inițiativa “Mai Transilvania Dor” se concentrează nu doar pe conectarea cu tradițiile, ci și pe sprijinirea comunităților locale și a micilor producători, încurajând o abordare sustenabilă și valorificarea bogăției culturale românești în întreaga Europă”, spune ea.
Pentru prima dată acest proiect sa făcut cunoscut în Germania, pe data de 9 decembrie în cadrul unui eveniment cultural organizat de diasporă românească din Germania – „Colindul Cărților”.