Pe 30 iunie, între orele 12:00 și 18:00, s-a desfășurat a doua ediție a evenimentului „De Sânziene – Ie, Flori și Lumină”, organizat de cele cinci fondatoare ale proiectului SezărorIe – Artă și Tradiție. Dresscode-ul a fost unul prestabilit, dar foarte semnificativ pentru această zi – rochie albă, ie sau port tradițional.
„Evenimentul la care au participat aproape 30 de femei, a avut un program variat. Printre invitați de onoare s-au numărat domnul Aurel Ciocoi, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Federală Germania, precum și reprezentanți ai Ambasadei României. Am început cu legenda Sânzienelor, după care au urmat ateliere de împletit cununi din flori, dansul zânelor și sesiuni foto, inițiere și demonstrații în cadrul proiectului „Ia Mea”, iar la final toți cei prezenți s-au adunat la un picnic de sărbătoare”, face o scurtă introspectivă Dorina Cucoară Sorochin, una din organizatoare.
Participantele au împletit coronițe de flori, au dansat și au cântat alături de Ansamblul Folcloric „Floare de Cireș”. Chiar dacă vremea a fost capricioasă, activitățile au continuat în interior, unde oaspeții au fost întâmpinați cu colaci mari. Sânzienele au dansat și au cântat, iar solista ansamblului, Ludmila Plucci, a încântat audiența, alături de Tatiana Holodnic cu melodii de estradă. Apropo, Tatiana Holodnic, care a participat și la prima ediție, împreună cu mama sa Elena Stavița a ținut să-și spună propriile impresii și anume că „Sânzienele – zânele câmpului, a frumuseții și iubirii, or, anume așa m-am simțit eu duminică. A fost o conexiune a spiritelor și energiei! Trebuia să ajung la Berlin ca să sărbătoresc și să particip la sărbătoare de Sânziene cu oameni frumoși și o atmosferă extraordinară. Totul s-a petrecut foarte frumos, am simțit energia fiecăruia, împletit cu dorul de casă și dorința de a transmite copiilor noștri tradițiile și portul nostru popular. Această sărbătoare nu putea avea loc fără minunatele fete de la ȘezătorIe – ele sunt nucleul tuturor evenimentelor de până acum și mă bucur enorm de mult că fac parte și eu din comunitatea noastră frumoasă a moldovenilor!”
„Obicei, dor, anotimp, divinitate, sentimente – toate acestea într-o superbă sărbătoare de suflet – Sânzienele, transmis publicului de noi, copiii unui veac grăbit, sensibilizat cu adevărat. O sărbătoare care trezește în sine celule adormite la vibrații, în care e pusă lacrima Dorului și Dragului de casă, un dor de a cuprinde lumea întreagă și de a le arăta frumoasele tradiții moldovenești. Se spune că a trăi este o artă, eu iubesc arta, trăiesc în artă, promovez arta și portul popular. Cu o deosebită plăcere am participat, m-am implicat activ și am încercat să-i dau sărbătorii o nuanță vie, colorată cu cele mai frumoase piese din bogata colecție a muzicii populare, cântate pe raza dragului. Cu o mândrie de nedescris am îmbrăcat Costumul Popular și am pus suflet în bucatele ce le-am pregătit. Rămân în așteptarea altor ocazii de a ne întâlni și de a promova frumosul” și-a împărtășit trăirile Ludmila Plucci.
De menționat este și faptul că multe gospodine au pregătit diverse bunătăți pentru masa de sărbătoare. La mare căutare au fost, ca de obicei, plăcintele, sarmalele, grătarul pregătite de Natalia Glebov, Victor Glebov, Natalia Scutaru, Elena Holodnic, Cristina Badereanu și alte membre ale proiectului ȘezătorIe, cărora fondatoarele le mulțumesc din suflet, pentru implicarea și dăruirea cu care au participat la acest eveniment.
„Evenimentul a avut loc la Villa Krongut din Potsdam, fiind găzduit de Alexei Baraboi și Daniela Caraiman-Baraboi, fondatorii Asociației Moldo-Germane „Dor Călător”, precum și B&B Eventagentur GmbH, de aceea ținem să le mulțumim pentru sprijinului lor generos” a menționat Crina Sîrghii. „Când vezi dedicația cu care muncesc aceste fete nu poți să nu le apreciezi și să nu vii în întâmpinarea lor cu propriul suport. Dorința noastră este să le susținem întotdeauna pentru a le răsplăti străduința pe care o depun la fiecare eveniment. E atât de minunată această dorință a lor de a ne menține pe noi, adulții, în această atmosferă „de acasă” a tradițiilor și culturii noastre, dar mai ales pe copiii noștri, generația care riscă să-și piardă definitiv conexiunea cu Moldova. Îmi exprim tot respectul pentru munca de voluntariat pe care o fac în folosul diasporei noastre și mă bucură faptul că proiectul ȘezătorIe s-a născut după festivalul Asociației Moldo-Germane „Dor Călător”. Deci, când vezi astfel de momente, lași totul pe stand by și te implici acolo unde-ți stă puterea”, a completat Daniela Caraiman-Baraboi.
Atelierul de împletit coronițe a fost una din activitățile mult așteptate de participante, la fel ca și derularea proiectului „Ia Mea” condus de Corina Ciocanu, care le-a învățat pe femei diferite tehnici de broderie printre care la fir, butuci, șinătău, cruciuliță etc. „Eu personal am învățat tehnicile din cursul online creat de Stela Moldovan, fondatoarea comunității Măiestria în acțiune. Vreau să menționez că proiectul „Ia Mea” a început acum două luni și se preconizează a fi finalizat în primăvara anului următor, întrucât coaserea unei ii poate dura între patru luni și un an, în funcție de complexitatea broderiei.” Proiectul nu se va finaliza doar cu brodarea a șase ii, deoarece mult mai multe participante sunt implicate în proiect. Corina ne asigură că urmează să ne surprindă cu noi programe pentru viitor.
Cine sunt Sânzienele? Acestea sunt imaginate în folclor însemnând fete frumoase care trăiesc în păduri sau pe câmpii, dansând și dând puteri florilor și plantelor. După sărbătoarea lor, pe 24 iunie, plantele nu mai cresc, fiind considerate de leac. Ziua de Sânziene este sfântă și în această zi nu se lucrează. În noaptea de 23 spre 24 iunie, se crede că porțile cerului se deschid și lumea de dincolo vine în contact cu cea pământeană. Fetele își pun flori sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar femeile poartă flori în păr pentru a atrage atenția asupra frumuseții lor. Cununile de sânziene sunt aruncate pe acoperiș indică dacă fetele se vor mărita în acel an. Sărbătoarea Sânzienelor își are originea într-un cult solar și este cunoscută și ca „Cap de vară” sau „Amuțitul cucului”. Sânzienele sunt zâne bune și au flori galbene cu atribute magice, simbolizând fertilitatea și belșugul. Pe 24 iunie se sărbătorește și Ziua Iei, cămașa albă fiind piesa de bază a costumului popular românesc, purtată de la naștere până la moarte, la muncă, sărbători și nunți.