Diaspora moldovenească din Franța a sărbătorit la mijlocul lunii octombrie prima ediție a Festivalului „Dor de Casă” – un eveniment ce a împletit armonios tradițiile, arta populară și muzica autentică moldovenească. Festivalul a fost organizat de Ecaterina Costaș, cu susținerea soțului și a unei echipe dedicate de voluntari și a constituit un adevărat Hram al moldovenilor stabiliți aici.
Cum a luat naștere ideea festivalului
Ecaterina Costaș mărturisește că ideea festivalului i-a încolțit de mult timp. Inspirată de întâlnirile cu oameni frumoși din diaspora, ea și-a dorit să unească în jurul său talentele moldovenilor din Franța într-un cadru ce aduce aminte de Hramurile tradiționale de acasă. „Mi-am dorit să facem ceva diferit, un eveniment în aer liber unde să dăm șansa fiecărui talent local, fie el copil sau adult, să se afirme. Am vrut să creăm o experiență unică, care să îmbine muzica, meșteșugurile și deliciile culinare moldovenești”, a povestit organizatoarea.
O comunitate unită prin artă, tradiții și dor
Evenimentul a fost găzduit de Restaurantul „Dor”, administrat de aceiași proprietari care dețin și „Codru Moldova”, adunând la un loc peste 600 de oameni, dornici să sărbătorească, într-o atmosferă festivă.
Organizatorii au ținut să aducă laolaltă interpreți din Moldova, precum Gabriel Nebunu, Irina și Anatol Bivol și Laurenția Coptileț. Printre artiștii locali care au urcat pe scenă s-au numărat Cristina Clichici, Andrei Todașcu, Mihaela Colța și mulți alții. Transportul interpreților si ansamblurilor folclorice a fost susținut de Aventura Travel.
Meșteșugurile tradiționale și gastronomia de acasă
Festivalul a fost o adevărată expoziție de artizanat, corturile fiind pline de creații populare: obiecte din lemn, bijuterii, ii, genți, pâine cu maia și multe alte produse. Acestea au fost realizate de artizani din diasporă, care au dorit să împărtășească cu cei prezenți la festival specificul lucrului făcut manual.
Restaurantul „Dor” au fost, de asemenea, la înălțime, pregătind o adevărată sărbătoare culinară: ceaune cu mămăligă fierbinte, ciorbe de soleancă, tocăniță de pui, izvar – toate menite să aline dorul celor prezenți pentru bucatele de acasă.
Momente de neuitat
Pe scena festivalului au evoluat, de la mic la mare, tineri artiști și ansambluri folclorice. Spre exemplu, ansamblurile „Doruleț” (copii) și „Unirea” (tineri) au ridicat toată lumea în picioare cu horele și sârbele lor. Festivalul a inclus chiar și o secțiune specială dedicată copiilor, organizată de ansamblul „Mugurașii”, condus de Valentina Tacu.
Planuri de viitor
„Nu am decât cuvinte de recunoștință pentru toți cei care mi-au fost alături și au contribuit la transformarea acestui vis în realitate”, a spus Ecaterina Costaș. Ea a dorit să mulțumească în mod special Galeriei Moldave à Paris și Etnic Moldova, precum și tuturor voluntarilor care au lucrat neobosit pentru ca acest eveniment să fie un succes.
În semn de recunoștință, organizatorii a adresat mulțumiri Ambasadei Republicii Moldova în Franța și echipei conduse de doamna Corina Călugăru, care au venit special la eveniment pentru a susține acest moment deosebit pentru comunitate.
„Dor de Casă” – o tradiție cu continuitate
Atmosfera de familie și tradiție a festivalului i-a inspirat pe organizatori să promită că vor transforma „Dor de Casă” într-o tradiție anuală, care să adune laolaltă toți cei care poartă Moldova în suflet. „Dumnezeu să ne ajute să ducem mai departe această inițiativă, căci „Dor de Casă” este despre moldovenii din Franța și despre dragostea pentru tradițiile noastre.”