Eveniment aniversar – 20 de ani de activitate a Asociației de Prietenie Moldo-Germană din Berlin. 

Pe 28 septembrie 2024, Asociația de Prietenie Moldo-Germană din Berlin a sărbătorit două decenii de activitate, dedicată promovării culturii și identității moldovenești în Germania. Evenimentul intitulat „Casa Mare”, a adus împreună personalități din Republica Moldova și Germania, creând un cadru de sărbătoare și de discuție legat de impactul asociației de-a lungul timpului.

Potrivit Angelei Mutruc, președinta asociației „a fost un eveniment foarte frumos, la care au participat Ambasadorul Republicii Moldova, domnul E. S. Aureliu Ciocoi, membrii corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova și Ambasadei României, membri ai primăriei districtului Lichtenberg din Berlin, precum și reprezentanți ai comunității germano-moldovenești.”

Evenimentul a inclus o serie de momente artistice. Pe scenă au evoluat artiști precum Daniel Lazăr (vioară), student la Conservatorul din Cluj, cu un program de muzică clasică, precum și Ina Lappo-Danilewski și Cristina Holstein, membre ale Asociației de Prietenie Moldo-Germană, la fel cu un program muzical din repertoriul lui Ion Aldea-Teodorovici și al Mariei Tănase. Ele au fost acompaniate de muzicienii Ivan Lappo-Danilewski (chitară), Mihail Cunețchi (acordeon) și Anatolie Voinu (fluier). „Am ales pentru proiectul nostru muzică clasică interpretată la vioară, pentru a aminti comunității moldovenești din Germania frumusețea sunetului viorii pe notele lui Ciprian Porumbescu și George Enescu. Colaborarea cu Daniel a fost la cel mai înalt nivel, iar piesa Ciocârlia , interpretată la sfârșitul programului, a ridicată sala în picioare. Astfel, am reușit să prezentăm arta moldovenească nu doar prin în și elemente etno, ci și prin artă auditivă, atât de bogată și diversă de la noi”, spune Ina Lappo-Danilewski, interpreta și moderatoarea evenimentului.

Emoționant a fost și momentul cu participarea grupului de dans de copii (4 – 9 ani) condus de Olga Costin, director executiv al asociației și profesoară de clase primare în landul federal Brandenburg. Micile dansatoare au prezentat primul lor dans, învățat în câteva săptămâni. „Susținerea părinților a jucat un rol semnificativ la realizarea dansului și promovarea acestei activități în viitor. Doar datorită faptului că părinții își respectă tradițiile, ei transmit copiilor lor posibilitatea de a păstra acest dans, departe de casa părintească”, spune Olga. Desigur nu au lipsit nici dansatorii profesioniști – Irina și Grigore Moraru, foști membri ai ansamblului „Joc”, stabiliți în Hessen, Germania, ultimul fiind desemnat Artist Emerit al Republicii Moldova în anul 2015.

Fondatoarele proiectului „ȘezătorIe – Artă și Tradiție” precum și Ansamblul Folcloric „Flori de cireș”, au adus în sală și pe scenă tradițiile moldovenești. Dacă primele i-au surprins pe cei prezenți cu bucate alese – un tort imens și patru oale cu sarmale, atunci ansamblul folcloric a adus un plus de energie prin muzică și dans. 

Atât pentru proiectele de caritate cât și pentru campania „O Inimă pentru copii din Moldova” s-au făcut donații. Alexei Baraboi și Daniela Caraiman-Baraboi, fondatorii Asociației moldo-germane „Dor Călător”, prezenți la eveniment, au venit cu o contribuție financiară în susținerea proiectelor.

Evenimentul a fost sponsorizat parțial de către Guvernului Republicii Moldova, Biroului Relații cu Diaspora (BRD), dar și de Programului Diaspora Engagement Hub (DEH). Un sprijin mare a fost acordat de către Ambasada Republicii Moldova. Un alt sponsor al evenimentului a fost Djulieta Hüchtemann, cofondatoare a Asociației de Prietenie Moldo-Germană, femeie de afaceri în Berlin și om cu inimă mare.

Pe lângă momentele artistice, evenimentul a adus în prim plan și colaborarea de lungă durată dintre asociație și partenerii săi din Moldova și Germania.

Proiectul „Casa Mare” – un nou început

Evenimentul din 28 septembrie marchează, de asemenea, lansarea proiectului „Casa Mare”, care propune să aducă comunitatea moldovenească și mai aproape de tradiții sale, prin activități culturale, artistice educative. Și aici asociația a avut noroc de persoane cu interes deosebit în crearea și susținerea acestui proiect. E vorba de Olga Cvasniuc – Costin care a pus suflet și inimă în crearea unui colț autentic, acordând atenție deosebită detaliilor Casei Mari. „Am inclus o gamă de detalii frumoase începând cu poama, vinul, colacul, copturile și până la zestrea brodată de bunicile și mătușile mele”, spune ea.

Invitații prezenți la concertul jubiliar au beneficiat și de vizionarea unei expoziții de port popular, organizată în colaborare cu Comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”, condusă de doamna Cristina Dan. Cele patru costume expuse, cămășile care au fost create în comunitate, au îmbogățit „Casa Mare” a sălii, oferind o valoare estetică deosebită expoziției.

În lista de obiectivele ale acestui proiect se numără crearea unui ansamblu de dans popular pentru copii, organizarea unei expoziții de port tradițional și lansarea unei noi campanii de caritate în colaborare cu Teatrul „Licurici”.

„Proiectul „Casa Mare” este o nouă etapă pentru noi, o oportunitate de a continua să promovăm tradițiile și cultura moldovenească în diasporă”, a subliniat Angela Mutruc. „De fapt, acesta este mai mult decât un eveniment – e un angajament de a păstra identitatea noastră culturală și de a transmite generații viitoare.”

Viitor promițător pentru comunitatea moldovenească din Germania

Prin organizarea acestui eveniment aniversar și lansarea proiectului „Casa Mare”, Asociația de Prietenie Moldo-Germană din Berlin își ia un angajament față de comunitate și față de valorile culturale, iar colaborarea cu partenerii din Germania și Moldova va continua să aducă beneficii semnificative, atât prin proiecte culturale, cât și sociale.

Asociația de Prietenie Moldo-Germană – 20 de ani de proiecte și realizări

În cei 20 de ani de activitate, asociația a fost implicată în peste 50 de evenimente culturale, menite să promoveze imaginea Republicii Moldova în Germania. Printre cele mai importante realizări se numără susținerea a peste 20 de proiecte dedicate tinerelor talente din Moldova și organizarea a 11 ediții ale Festivalului dedicat Zilei Copilului, intitulat „O Inimă pentru Copiii din Republica Moldova” și desigur peste 40 de proiecte de caritate pentru susținerea copiilor bolnavi, cu dizabilități și din familii social vulnerabile din Republica Moldova.

„Este o mare satisfacție să vedem cum, prin activitatea noastră, am reușit să contribuim la susținerea copiilor din Moldova – fie că vorbim despre copiii bolnavi sau cei din familii social vulnerabile”, a mai menționat Angela Mutruc. „Cert e că în cei 20 de ani de activitate peste 8.000 de copii au beneficiat de sprijinul nostru prin intermediul diferitor proiecte.”

Printre beneficiarii se numără instituții precum Școala Auxiliară pentru Copiii cu Dizabilități din Vîsoca, Liceul “Silvia Lucaci” din s. Costești, rl Riscani, Spitalul Oncologic din or. Chișinău- secția pediatrie oncologica și multe altele. De asemenea, asociația a colaborat cu diverse fundații și organizații internaționale, inclusiv Teatrul „Licurici”, cu Fundația „Bild hilft eV”, Fundația West-Östliche Begegnungen, cu Lion-Club din Berlin și cu multe alte instituții și organizații din Germania.

„Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în acești 20 de ani. Activitatea noastră a fost posibilă sprijinul necondiționat al comunității și partenerilor noștri. Împreună, putem realiza lucruri extraordinare”, a încheiat Angela Mutruc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *