Acum câteva zile a împlinit 30 de ani. 30 de ani, pe care-i vede ca pe noii 20, dar cu mai mulți bani și înțelepciune, timp în care a bifat toate obiectivele stabilite la 17 ani. Spunea chiar ea într-o postare că în 2011 a ajuns la Frankfurt doar cu un rucsac și visuri mărețe de a deveni o femeie educată și emancipată. A locuit în zece țări, a călătorit în altele peste 30. A obținut masteratul de la una dintre cele mai prestigioase universități din Germania. A fost naturalizată și a primit cetățenia germană. A fost votată ca consilier municipal în al cincilea oraș ca mărime din Germania, Frankfurt pe Main. Este prima moldoveancă aleasă în Board-ul Partidului Verde din Frankfurt. A fondat o asociație pentru promovarea culturii și tradițiilor moldovenești în Germania, cu numele Deutsch – Moldauischer Verein e.V., iar de două luni încoace lucrează în Bundestagul german, cel mai vizitat parlament din lume.
Este vorba de Cristina Sîrbu una dintr-#ainostri #inGermania pe care am dori s-o facem cunoscută, s-o promovăm întregii noastre comunități și cu care ne mândrim. Pentru că avem cu cine…
Îmi spune Cristina Sîrbu și sunt o luptătoare, o persoană rezilientă, cu visuri mari, care speră la un viitor progresiv. Am plecat din Moldova în 2011, pe când aveam 17 ani și eram în ultimul an la liceul „Nicolae Iorga” din capitală. A fost o decizie gândită și luată la rece împreună cu mama. Țin minte ca azi, mă aflam la o răspântie de drum – ori fac facultate la Chișinău, ori plec. Dorința mea era să cunosc Europa de Vest, pentru că situația din cea de Est o știam și nu eram încântată de felul în care se derulau lucrurile.
Imaginea Germaniei în presa de acasă era una foarte bună, o țară unde punctualitatea e cap de listă, cu mai puțină corupție, unde administrațiile publice lucrează pentru oameni și nu invers și unde se respectă drepturile minorităților. Privind înapoi, la un deceniu distanță, înțeleg că a fost o decizie corectă.
Evident, venisem în Europa cu așteptări mari, dar situația era complicată. Eram înregistrată cu cetățenia română și eram percepută prin prisma multor prejudecăți despre români. Eram foarte timidă și încercam să mă integrez fără să atrag atenția, pentru a nu întări și mai mult imaginea negativă a străinilor proiectată în media. Mă simțeam invizibilă și-mi era frică să spun sau să fac ceva “greșit”. Luptam cu limba, cu cultura, cu excluderea și discriminarea. Eram privită drept o străină leneșă care trăiește din asistență socială, deși aveam două joburi. După lecții, spălam podelele și scările unor ansambluri rezidențiale din Frankfurt.
Am fost acceptată la un gimnaziu cu titlu de perioadă de probă de un an ca să demonstrez dacă pot performa. Am reușit. Ba mai mult chiar, am susținut bacalaureatul în Frankfurt. Comparativ cu Moldova, studiile într-un gimnaziu din Germania erau mult mai moderne în ceea ce privește echipamentul școlar, însă capacitățile pedagogice în Moldova oricum erau mai superioare.
După absolvire am făcut un an de voluntariat social (o practică frecventă aici în Germania), lucrând la o creșă multilingvă. Activam în paralel și la un hotel, la recepție și-mi câștigam singură banii. Visul meu era să studiez management cu intenția de a învăța cum se conduc instituțiile publice fără corupție.
Am fost acceptată la Frankfurt University of Applied Sciences, unde am studiat Public and Non-Profit Management și mi-am făcut diploma de licență. Aici am învățat cum se gestionează instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale. Pentru a-mi finanța studiile lucram în cadrul diferitor departamente universitare, inclusiv Biroul Internațional și Academia Mixed Leadership.
După patru ani și jumătate ani de licență, am absolvit masteratul la Zeppelin Universität, în Politică, Administrație Publică și Relații Internaționale. Aici am avut onoarea și privilegiul să studiez cu două burse universitare, acordate pentru excelență academică și activism politic.
Prima bursă a fost acordată de Zeppelin Universität, datorită căreia am fost scutită de taxa de studii în valoare de 20.000€. A doua bursă a venit din partea fundației politice Heinrich Böll Stiftung, care m-a susținut cu 1000€ lunar.
Am știut încă din primul semestru că experiența mea de studentă nu se va limita doar la aulele universității din Frankfurt, dar va fi una multilinguală și internațională. Am studiat trilingv datorită burselor Erasmus+ și DAAD.
Am făcut un semestru în Marea Britanie, la University of West London unde am studiat în engleză la Claude Littner Business School. Apoi am învățat și perfecționat spaniola la Universitatea Regiomontana din Mexic la Facultatea de Management, unde m-am reținut un întreg semestru. După care am beneficiat de programe academice și stagii în țări precum China, Namibia și India. În Rwanda, Uganda și Kenya am lucrat în domeniul dezvoltării economice. Un lucru e cert – toate aceste experiențe mi-au întărit competența interculturală și m-au ajutat să lucrez asupra prejudecăților mele.
Cum și de ce am intrat în politică? Totul s-a întâmplat în urma atacului din februarie 2020 din Hanau, în urma căruia au fost omorâte nouă persoane, printre care și un român. Acel atentat a fost un atac nu doar asupra celor nouă migranți, dar asupra tuturor migranților din Germania.
O dată ce te trezești și vezi nedreptatea în sistem, nu poți s-o mai ignori. Nu este destul doar să ne plângem, trebuie să devenim activi. De aceea am luat decizia să mă implic politic. Să fiu eu naratoarea cerințelor mele politice și nu politicienii care nu înțeleg realitatea și experiența migranților.
Primul pas a fost să găsesc un mentor politic, ca să înțeleg structurile, procesele și ierarhia politică. Recomand oricui să-și găsească unul, indiferent de domeniul în care activează. Asta îți accelerează procesul de învățare și oferă acces la rețele de experți.
Am beneficiat de mentorat pe o perioadă de șapte luni din partea deputatului Taylan Burcu din landtag-ul din Hesse. El a văzut potențialul meu, felul cum țin discursuri publice și m-a încurajat să candidez pentru verzi la alegerile locale din 2021.
De ce Verzii? Mi-au plăcut ideile lor, nu doar despre ecologie și sustenabilitate, dar și cum vorbeau empatic și se luptau pentru diversitate, în special pentru drepturile migranților și ale altor minorități. La verzi m-am simțit acceptată și susținută. E vorba de o familie politică în care mi-am regăsit valorile feministe și progresiste.
Atunci aveam 27 de ani și în urma alegerilor locale am fost aleasă în Consiliul Consultativ al Migranților, unde ocup funcția de vicepreședinte. Printre atribuțiile mele se numără depunerea cererilor politice la primărie, organizarea evenimentelor interculturale, reprezentarea intereselor străinilor, promovarea multilingualității, etc.
Anul trecut în 2023 am scris istorie, devenind prima moldoveancă aleasă în Board-ul Partidului Verde din Frankfurt. Cu ceilalți colegi, influențez deciziile pentru 2000 de membri din Frankfurt, cum ar fi poziționarea politică, organizarea evenimentelor și campaniilor electorale.
Noul meu succes în cariera politică este postul în calitate de consilier de relații publice pentru Awet Tesfaiesus, deputată din Partidului Verzilor din Bundestag (Parlamentul Federal German). Awet Tesfaiesus este, la fel, din landul Hesse și avem teme politice comune: cultura, diversitatea, drepturile minorităților, feminismul. În atribuțiile mele intră scrieri de comunicate, colaborări cu alți parlamentari, cu presa, gestionarea rețelelor sociale, crearea și editarea de conținut video etc.
Deși călătoresc mult și mă implic foarte activ politic în Germania, nu am uitat niciodată de rădăcinile mele. Dorul de casă a fost întotdeauna prezent, mai ales dorul de sărbători și tradiții moldovenești. Când am lansat campania electorală în 2021, am promis că voi lupta pentru interesele migranților, mai ales pentru comunitatea de moldoveni, să devenim mai vizibili și implicați.
Am vrut să fiu o politiciană onestă și să mă țin de cuvânt. Inițial, am întâmpinat multă neîncredere și scepticism, mulți oameni spunând că nu mă cunosc, întrebându-se ce am făcut pentru comunitate până acum. Le-am explicat că până acum m-am concentrat pe studii, iar acum vreau să mă dedic promovării comunității într-un mod voluntar. În cele din urmă, am reușit să-i conving și mi-au acordat un credit de încredere, dar a fost ceva de genul „hai să vedem ce poți face”.
Nostalgia de casă m-a inspirat să transpun acest dor într-un plan concret de acțiune. Între timp am obținut experiență legat de cum funcționează primăria și asociațiile, așa că am găsit o echipă de moldoveni vizionari și la sfârșitul anului 2023, am fondat asociația culturală Deutsch-Moldauischer Verein e.V.
Noi am organizat deja patru evenimente. Primul a fost „Ziua Mărțișorului”, al doilea – un brunch pentru femei intitulat „Beauty Brunch”, al treilea a fost „Ziua Copiilor” pe 1 iunie, iar al patrulea – un picnic intitulat „Moldovenii la Grătar” cu cea mai mare Horă de moldoveni care a fost până acum organizată în Germania. Următorul eveniment pe care îl pregătim este “Ziua Limbii Române” pe 31 august.
Viitorul acestei asociații îl văd prin includerea organizării de evenimente mai mari, la care să participe peste 3.000 de oameni, cum ar fi festivaluri, concerte, spectacole de teatru, expoziții și proiecții de filme.
Vrem să ne susținem unii pe alții, să fim mândri de cultura și tradițiile noastre și, cel mai important, să împărtășim cultura noastră cu ceilalți. Nu-mi place ideea de excludere, așa că ne străduim să fim cât mai vizibili și mai activi.
Legat de planurile mele de viitor presupun continuarea activității în Parlamentul Germaniei. Anul viitor în toamnă, avem alegeri și îmi doresc să lucrez în continuare aici, deoarece contractul actual este limitat pe durata legislaturii. Dacă aș avea ocazia să lucrez în Parlamentul Moldovei, pentru a aduce expertiza mea acasă, m-aș întoarce. Cred că țara noastră are un potențial enorm și eu aș dori să contribui la dezvoltarea și integrarea europeană a țării.
Gândul meu de final pentru comunitate. Știu și înțeleg de ce mulți și-au pierdut încrederea în politicieni, tocmai de aceea recomandarea mea către toată lumea, este să se implice atât civic, cât și politic. Doar cu un efort colectiv vom avansa și vom asigura bunăstarea societății.