Departe de casă și totuși ca acasă. Tradiții pascale, sărbătorite în Diasporă. 

După evenimentul din 3 martie, „Mărțișor – Fir de Primăvară”, organizat impecabil pentru moldovenii din Germania, fetele de la ȘezătorIe, Artă și Tradiție s-au adunat din nou. De data aceasta motivul întâlnirii a fost „Sfintele Paști – sărbătoare în familie”, un nou eveniment organizat cu și pentru #ainostri #inDiaspora, care a avut la bază promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor sărbătorilor locale. 

„Noi, echipa de la ȘezătorIe ne-am gândit că ar fi frumos, omenește și creștinește nu doar să continuăm în cadrul proiectului acest gen de evenimente, ci și să transmitem mai departe copiiilor noștri valorile cu care am pornit de acasă și pe care continuăm să le păstrăm, aici în Diasporă” spune Ludmila Racoviță, una din organizatoarele evenimentului.

 

„Sfintele Sărbători Pascale sunt una din cele mai importante sărbători de peste an pentru toți creștinii. Pentru noi, cei din diasporă, ele au o încărcătură emoțională aparte”, o completează Crina Sîrghii, o altă organizatoare. 

Programul evenimentului a inclus un program artistic bogat în cântece, poezii și ateliere de creație. „S-au spus poezii și s-au cântat pricesne de Învierea lui Hristos – „La apus de soare”, „Colind de Paște”, „Azi e ziua sfântă a învierii Domnului”, vine cu detalii Dorina Cucoară Sorochin, cea care s-a ocupat de partea festivă a evenimentului. „A fost ceva sublim și înălțător pentru toți cei prezenți.” „… și desigur ne-am amintit de tradițiile, obiceiurile pascale de acasă. Am vorbit și am povestit copiilor pentru ce se sărbătoresc Sfintele Paști, ce a făcut Isus pentru creștini. Ne-am teleportat în propria copilărie când pentru unii Sărbătorile Pascale însemna neapărat o haină nouă, iar pentru alții se asocia cu forfota de dinaintea Învierii, acea curățenie generală în casă și afară, care atât de mult ne lipsește aici,” o completează Natalia Glebov.  

Pentru copiii prezenți la eveniment s-au organizat ateliere de creație – ateliere de confecționat coșulețe, în care mai apoi să pună ouă și ciocolate pe care le-au căutat pe teritoriul Ambasadei, precum și de atelier de încondeierea a ouălor, atelier în care s-au implicat toți de la mic la mare și care a fost coordonat de Corina Ciocanu. „Toți și-au dorit nu doar să urmărească, ci și să încerce diferite tehnici de  încondeiere a ouălor, inclusiv tehnica șervețelului”, povestește ea. 

Programul s-a încheiat cu o masă plină cu bunătăți pascale. Nu a lipsit pasca, cozonacul, sarmalele, plăcintele, dulciurile etc. 

„Acest eveniment m-a dus cu gândul la bunica. Mi-a amintit cum în săptămâna Paștelui coceam cozonaci, pască și dulciuri împreună cu ea! Copiii au fost foarte implicați și ageri, iar curiozitatea lor nu le lăsa loc de răbdare, ca să lase și altora posibilitatea să răspundă, ceea ce consider că e foarte frumos pentru noi și memorabil pentru ei. Mă bucur că ei știau răspunsurile la întrebările din Quiz-ul pascal pe care l-am pregătit pentru ei, respectiv cunosc de la părinții lor stabiliți în Germania lucruri frumoase despre tradiția și cultura moldovenească. Emoțiile au escaladat când au început vânătoarea” își amintește Crina Sîrghi, cea care s-a ocupat de Quiz-ului pascal şi a coordonat vânătoarea de ouă de ciocolată și a știut să-i organizeze astfel încât să-i implice pe absolut toți. 

„Am avut o deosebită plăcere să participăm la un asemenea eveniment de familie, cu oameni pozitivi. Astfel de întâlniri ne-au adus cu gândul acasă, la cum ne pregăteam de Paști. Am făcut cunoștință și noi împreună alături de copiii cu multe lucruri interesante cum ar fi decorarea ouălor cu șervețele și albuș de ou. Așa tipuri de evenimente sunt binevenite mai des pentru că avem posibilitatea să cunoaștem oameni noi, să ne simțim bine și să simțim căldura și liniștea cea sufletească pe care o căutăm cu toții. Copiilor le-a plăcut să învețe Pricesne de Paști. S-a văzut asta în felul cum au cântat – cu mare drag și cu multe emoții”, povestește Tatiana Holodnic, una din participantele la eveniment.

„Pentru prima dată am avut ocazia să particip la un asemenea eveniment, unde am avut marea plăcere să fac cunoștință cu mulți oameni frumoşi, interesanți, care chiar dacă sunt departe de țara natală, poartă în suflet dorul de baştină, de tradiții şi obiceiuri. M-am simțit ca acasă, am retrăit acele momente legate de Paște ca-n copilărie. Ce frumos a fost… Aceste fete talentate au organizat așa de bine evenimentul, încât nici nepoții nu au avut timp de plictiseală şi au participat la toate activităţile. Mi-aş dori foarte mult să mai particip la astfel de evenimente. Asta ne face să ne umplem de putere şi să mergem mai departe, să avem o comunitatea mai unită în diasporă”, a mărturisit Elena Staviță 

„La întâlnirea din cadrul Ambasadei R. Moldova din Berlin am făcut parte din Ansamblul de Femei care au transmis prin voce starea sărbătorii de sfintele Paşti. Am trăit un timp asemenea celui în familie, atmosferă care ne-a întărit conexiunea ca şi popor prin tradiție şi obiceiuri pe care le făceam acasă în Moldova. Am trăit momente de bucurie într-un grup de moldoveni care poartă în suflet dorința de a transmite şi celor mici felul în care organizăm şi petrecem sărbătorile de sfintele Paşti – încondeierea ouălor şi semnificația lor, aroma cozonacilor şi a altor bunătăți care nu lipsesc de pe masa moldovenilor” și-a împărtășit Natalia Scutaru propria experiență. 

Evenimentul a fost organizat în incinta Ambasadei Republicii Moldova și a avut o puternică încărcătură emoțională pentru cei prezenți. „Sunt nespus de fericit de faptul că Ambasada Moldovei a devenit pe bune casa moldovenilor stabiliți la Berlin”, a declarat Aurel Ciocoi, Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, prezent și el la eveniment.  

Amintesc că fondatoarele proiectului ȘezătorIe, Artă și Tradiție sunt cinci moldovence stabilite în Germania: Dorina Sorochin, art-terapeut (practician), creatoare și formatoare pentru ateliere de creație, fondatoarea Clubului Femeilor Inițiate; Crina Sîrghii, fondatoare la Dowry Chest – promovarea artizanilor și vinăriilor din Republica Moldova, psihologie creativă prin Masterclass; Corina Ciocanu, creatoare handmade, antreprenoare, arhitect și creator de content al ȘezătorIei, Artă și Tradiție; Ludmila Racoviță, creatoare handmade, mentoră workshopuri; Natalia Glebov, gastronomie și artă culinară, contabil. 

 

Comunitatea „ȘezătorIE, Artă și Tradiție” are ca misiune de a aduna artizanii călători, creatorii de produse handmade și iubitori de artizanat din Republica Moldova pentru a-i reuni la Berlin, în Germania. Scopul comunității este de a crea un spațiu live, în care toți participanții să împărtășească bogăția culturală, tradițiile și talentele cu toți doritorii care sunt gata să cunoască o altfel de Moldovă.

Mai multe poze de la eveniment puteți vedea în galeria de mai jos.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *